Přihlásit

Verdikt veterinářů: S jistotou jde o zbytky lišky obecné (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nelibě zavánějící nález v lese na pomezí katastrů Lučany nad Nisou a Nová Ves odhalil zřejmě pytlácké pohřebiště. Odborníci ze Státního veterinárního ústavu v Praze vyloučili, že jde o zbytky psů.
"Jsou to silně vlhkostí změněné zbytky kadaveru lišky obecné," uvádí v pitevním protokolu z patologie a parazitologie MVDr. Ivan Nágl. Informace, že nejde o pohřebiště psů, asi uspokojila pracovníky jablonecké Ligy na ochranu zvířat, ale na druhé straně vyvstává řada otázek.
Přestože se v České republice již řadu let neprokázala vzteklina, kterou přenášejí především lišky, je velmi nebezpečné biologický odpad nechat v lese volně ležet. Podezření tak spíše než na myslivce, ukazuje na kožešinové pytláky.
To byla jedna z hypotéz, kterou v den nálezu nikdo nevyloučil a jevila se dokonce jako nejpravděpodobnější.
"To musí být někdo, kdo jde vyloženě po kůžích," míní lučanský myslivec Julius Prepiak. Před několika lety našli v lese staženou vysokou zvěř, ale také pytel kostí z vysoké.
Dvě desítky koster, ale i čerstvě stažené tělo z kůže, našel v lese houbař před dvěma týdny. Jak Deník informoval, na místo následně přijel policista se starostou Lučan Ladislavem Pivrncem.
Místo zdokumentoval Petr Patrman z policejního oddělení Smržovka a po rozhodnutí starosty Lučan místo dali jeho lidé do pořádku.
"Není v našich silách lokalitu hlídat, zda opět přijdou," konstatoval starosta. Stejného názoru je i policista, ale ad akta případ odložit nechtějí.
Pytláctví je trestný čin a zanechání kadaveru v lese je také v rozporu se zákonem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.