Přihlásit

Děti mohou pomoci lesní zvěři (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ta se pravidelně schází každou středu a čtvrtek od 15.30 hodin v útulné klubovně ve Švermově ulici v Rokycanech (nad vlakovým nádražím). Náplní je nejen péče o trvale handicapované živočichy, ale i výuka teoretických znalostí a praktická práce v přírodě, která se přenáší i do základních škol. Jak jinak si vysvětlit účast dětí při sběru potravy pro volně žijící živočichy. V letošním roce jsme opět vyhlásili soutěž ve sběru potravy pro zvěř, tedy sběr kaštanů, žaludů, tvrdého neplesnivého pečiva či dalších pochutin. A zájem motivovaný hodnotnými cenami (zájezd do ZOO Plzeň, beseda s režisérem Václavem Chaloupkem či prohlídka našeho zařízení) je poměrně značný.
I když je soutěž vyhlášena především pro školská zařízení na Rokycansku, ozývají se i školy odjinud, což je jistě velice potěšitelné. V průběžném hodnocení zatím vedou žáci Základní školy ze Zbiroha a příliš nezaostávají ani dětičky z Mateřské školky ve Školní ulici v Rokycanech. Mezi aktivní sběrače patří i žáci ze školy T. G. M. v Rokycanech. Všem zmiňovaným velice děkujeme a samozřejmě věříme, že budou přibývat i další, neboť tvrdý chléb či pečivo se dají sbírat celoročně. Návod, jak se zapojit či předat již nasbíranou potravu pro zvířata, dostalajiž školská zařízení písemně, nicméně v případě jakýchkoli nejasností je možné zavolat na tel. 603 239 922 a domluvit se. Smyslem celé sběrové akce je naučit především mladé lidi racionálnímu využívání přírodních zdrojů v podobě sběru plodů z míst, kam se volně žijící živočichové nedostanou a další využití odpadu z domácností, které mohou sloužit jako potrava. Zde se jedná především o suché neplesnivé pečivo, chléb, skořápky a další pochutiny využitelné pro zimní přikrmování v přírodě, které bude v brzké době velice potřebné z důvodu malé potravní nabídky ve volnosti. Právě kvalitní a správná výživa je důležitým činitelem, který zajišťuje zdraví, plodnost, růst a vývoj živočichů. Zaměříme-li se na pomoc volně žijící zvěři, což dnes již není doménou jen myslivců, je potřeba si uvědomit, že pro zvěř je zvláště kritické zimní a jarní období. V této době se začíná v těle samic spárkaté zvěře (srnčí, jelení, dančí, mufloní) vyvíjet nový život, u samců dochází k tvorbě paroží, zajíci vrhají svá mláďata a bažanti se připravují na snůšku. Z tohoto důvodu probíhá v těle živočichů celá řada změn, které jsou velice náročné na příjem energie. Proto ta velká důležitost správného přikrmování. Na předložené potravě se však nepřikrmuje jen zvěř, ale i ostatní volně žijící živočichové - především drobné zpěvné ptactvo, které v případě nepříznivých klimatických podmínek též strádá a mnohdy by bez lidské pomoci zahynulo. Proto je vhodné, je-li možnost, opatřit si krmítko přímo v areálu školy či v blízkosti domu na zahradě a do něj vhodnou potravu předkládat. Uvidíte sami, kolik drobných opeřenců se na něm v průběhu dne vystřídá.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.