Přihlásit

Vakcíny se snesly na Bohutín (Šumperský a jesenický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Desítky vakcín určených proti liščí vzteklině nacházeli v minulých dnech občané Bohutína. Vakcíny se snesly přímo z nebe. Tobolky o velikosti hokejového puku totiž do lesních porostů shazují z letadla. Zřejmě chybou pilota ale jedna z dávek skončila přímo v Bohutíně.
"Vakcíny popadaly na část obce, nacházeli jsme je především v bočních uličkách. Možná je nad obec zavál vítr, asi měly skončit na nedaleké stráni. Už se je podařilo posbírat, některé ale již byly znehodnoceny deštěm," vysvětli místostarosta Bohutína Jaroslav Krmela.
Vakcinaci na Šumpersku provádí letecká firma na základě smlouvy s Veterinární správou České republiky. Letadla startují z mošnovského letiště v Ostravě .
"Informaci o tom, že vakcíny dopadly do Bohutína, jsme již obdrželi. Pokud se tak stalo, zřejmě se jedná o chybu pilota či jeho asistenta. Letecká služba si pouze vakcíny převezme a má přesný letový plán, kde je klást. Z letadla se v podstatě vyhazují ručně. Pokud vakcíny dopadnou jinam, než mají, je to především velká finanční ztráta. Vakcinace je totiž velmi nákladná," vysvětlil mluvčí Krajské veterinární správy Olomouc Jiří Zubal
Vakcína proti liščí vzteklině je uložena do plastikových tobolek, které jsou obaleny rybí moučkou s tetracyklinem. Po rozkousnutí návnady zvířetem látka přijde do kontaktu se sliznicí ústní dutiny a navodí u zvířete imunitu vůči nebezpečné chorobě. Pokud by kapsli snědl pes, neohrozí jej to na životě. Nelze ovšem vyloučit riziko, pokud by s vakcínou manipulovaly děti.
"Zdravotní problémy by mohly nastat, pokud by vakcína přišla do kontaktu se sliznicí dítěte," upozornil Zubal. Nálezci očkovací látky by se jí neměli dotýkat a ani s ní manipulovat.
Poslední výskyt vztekliny byl v naší republice zaznamenán u tří lišek v roce 2002. Přesto se orální vakcinace lišek ještě provádí, nikoli již na celém území republiky, ale pouze v některých okresech. Především v těch, které hraničí se Slovenskem a Polskem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.