Přihlásit

Svorná Hubertova pětka (F.O.O.D.)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už podle názvu je jasné, co tady můžete očekávat. Beze zbytku se to potvrdí už po prvním rozhlédnutí v interiéru, kterému dávají ráz lovecké trofeje. Některé koupené, další od místních nimrodů, medvěd od rumunského hosta, který se stal přítelem. Dobré jídlo a pití sdružuje.
"V Hluboké je přes třicet restaurací. Hodně silná konkurence. Musíme nabídnout něco specifického," objasňuje strategii restaurace pan Zdeněk Čmejrek, jednatel společnosti a současně mluvčí silné pětky.
"Všichni jsme prošli interhotely a měli jsme možnost se zblízka seznámit se zvěřinou v kuchyni i na place. Proto nám bylo od počátku jasné, že budeme pokračovat v tom, co jsme se naučili. A zvěřina a také ryby ke Hluboké nedílně patří," dodává pan Čmejrek.
Je až s podivem, že během patnácti let odolali nejen konkurenci, ale především drobným krizím, ke kterým dochází v denním provozu. Dokázali nejen z maringotek u parkoviště v podzámčí vybudovat útulný restaurant s přilehlou zahrádkou, ale vytvořili si i vlastní gastronomický styl. Ten si pečlivě chrání. Když šé??uchař Martin Hála vysvětluje svůj recept na pečenou křepelku nadívanou masovou fáší, bez zaváhání recituje suroviny i recept: "Na fáš potřebujeme kančí bok (bez něj by byla náplň suchá), daňčí nebo jelení plecko, šunku, žampiony, půl vejce, máslo, červené víno, smetanu a samozřejmě koření. Maso jemně semeleme, šunku se žampiony orestujeme, pak spojíme masovou směs se všemi ingrediencemi do těsta střední konzistence a naplníme jím křepelku. Tu pak po ochucení pečeme asi 90 minut při teplotě 130-140 °C pěkně dorůžova.
Podáváme ji s bramborovými dolfy. Na ty ale recept v žádném případě neřeknu - máme to i ve smlouvě, že jejich příprava je naším společným tajemstvím.
Teprve s nimi je křepelka taková, jak má být," usmívá se pan Hála.
Restaurant je svými zvěřinovými specialitami znám v blízkých i vzdálenějších končinách. Kvalitu zdejší kuchyně prověřily vyhlášené celebrity, v letošním roce i manželky ministrů zahraničních věcí zemí Evropské unie. Zatímco se jejich manželé účastnili neformálního zasedání na zámku Hluboká, dámám pětka předložila v Hubertu oběd. Podle předepsaného protokolu čas na něj vymezený nesměl překročit šedesát minut. A tak během jedné lahodné hodiny dámy zkonzumovaly následující dobroty: po přípitku portským přišla na stůl zaječí paštika zdobená lesním ovocem, následovaly filety z daňčí svíčkové s houbovým soté, samozřejmě s bramborovými dolfy. Hlavní chod zapily Frankovkou ze Šlechtitelské stanice vinařské z Velkých Pavlovic, pozdní sběr 2003. Sladký závěr obstaraly lívanečky s borůvkami a šlehačkou, ovoce a káva. A protože podle patrona všech myslivců je pojmenován i sekt ze slovenské Seredě, na konec hostiny se mohly jejich chuťové buňky pokochat skvělými jiskřivými bublinkami Huberta de Lux.
Ale na to, aby si v této restauraci přišel člověk na své, nemusí být naštěstí prominentní manželkou. Stačí chuť a obsah průměrné české peněženky.
Z denní nabídky si je možné vybrat například zvěřinovou paštiku s ananasem a brusinkami, hlubocký kaviár "Imperátor" z lososa, šneky po burgundsku, pečeného bažanta na žampionech s červeným zelím, daňčí plátky "Bedrník" na hříbkách a smetaně, jelení steak s brusinkovým máslem, kančí plec se šípkovou omáčkou, smažený kančí řízek s bramborovým salátem, nechybí v ní ani palačinka se zmrzlinou, ovocem a šlehačkou.
Dlouhodobé obchodní i přátelské styky se Šlechtitelskou stanicí ve Velkých Pavlovicích vytříbily vinný lístek, samozřejmostí je čepovaný Budvar a další značky v láhvovém podání, reprezentativní je i škála nealko nápojů.
O tom, že tato nabídka českým a moravským jazýčkům chutná, svědčí i slova pana Čmejrka: "Sázíme stále víc na tuzemskou klientelu, ta má pro nás dlouhodobý význam."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.