Přihlásit

Myslivci zbrojí na hony. Mají málo drobné zvěře (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclavsko
Mužíčci v zelených kamizolách vyrazí brzy do akce. Ne, řeč není o vodnících, nýbrž myslivcích. Právě listopad a prosinec jsou měsíce, kdy se vyzbrojí puškami a s loveckými psy vyrazí do svých honiteb protřídit stavy zvěře. Řada z nich se ale obává, že letos nebude co střílet. Alespoň co se týče drobné zvěře. "U nás je problém hlavně s bažanty a zajíci. Letos máme naplánované tři hony. První by měl být sedmého listopadu, ale uvažujeme, že se pro malý počet drobné zvěře úplně vypustí. Musí se zkrátka nechat něco na příští rok," vysvětlil zkušený myslivec Karel Zoufalý ze Cvrčovic.
Naproti nedostatku drobné zvěře je v tamní více než sedmnáctsethektarové honitbě naopak nadbytek srnčí zvěře. "Její stavy jsou o sto procent lepší než před takovými dvaceti lety," poukázal Zoufalý.
Velkou neznámou je počet bažantů a zajíců v revíru pro myslivce v okolí Týnce. Tamní hospodář Jaroslav Čech potvrdil obavy okolních sdružení, že zejména zajíci moc vidět nejsou.
"U nás přibývá černé a srnčí zvěře. Jsou sdružení, která střílí víc černé zvěře než zajíců. My v tomto srovnání střílíme víc zajíců," poznamenal Čech s tím, že také záleží na velikosti honitby. Ta týnecká má "pouhých" zhruba pět set hektarů.
To honitba Zaječí netrpí nedostatkem zajíců. Letos si na rozdíl od spousty dalších mysliveckých sdružení nepřipouští ztráty drobné zvěře.
"Název obce Zaječí vznikl od toho, že se tady zaječí zvěře vyskytovalo abnormální množství. Dříve jsme na honech lovili i sedm set kusů zvěře. Momentálně musíme kmenové stavy hlídat. Pokud by nastal pokles, to bych za svou sedmadvacetiletou kariéru hospodáře nerad zažil," uvedl hospodář Mysliveckého sdružení Zaječí Karel Varmuža. "Stavy, které trochu narůstaly, dnes u zaječí a bažantí zvěře stagnují. Srnčí zvěře nám zase přibývá. V naší honitbě lovíme vůbec nejvyšší počet spárkaté zvěře v okrese. Máme zhruba kolem sta kusů odlovu," pochlubil se Varmuža. Jak dodal, první hon na bažanty mají tamní nimrodi v plánu sedmého listopadu. O týden později plánují další.
Honitba Vranovice - Přibice letos problém se zajíci nemá. "Letos bude jejich počet na stejné úrovni jako loni. S bažanty je to horší. Máme krotký odchov, přičemž letos se nám obzvlášť podařil. Stav srnčí zvěře zase klesl. Je to tím, že dříve odstřelů přibývalo," vylíčil myslivecký hospodář Vladimír Kellner.
Takzvaný krotký odchov znamená, že si myslivci po vylíhnutí nakoupí jednodenní bažantí kuřátka a starají se o ně až do vypuštění. Kdo tento postup využívá, má větší šanci na dostatek bažantů v honitbě.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.