Přihlásit

Myslivcům na Slovácku nastal čas podzimních honů (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
První listopad je pro myslivce na Slovácku velkým svátkem, který není zaznamenán v žádném kalendáři ani v žádném seznamu výročí. Přesto se na něj na šestnáct stovek nimrodů z Uherskohradišťska těší. Od toho dne totiž začaly hony na zajíce.
Podle vyjádření referenta státní správy myslivosti a rybářství Městského úřadu Uherské Hradiště Stanislava Křenka ale začala sezona společných lovů na drobnou zvěř už o dva měsíce dříve.
"Podle zákona o myslivosti se od 1. září začaly na společných honech lovit kachny divoké - březňačky -, jejichž odlov skončí 30. listopadu. Od 16. října do 31. prosince lze v našich podmínkách lovit na společných honech bažanty. V honitbách, kde jsou dodrženy minimální stavy zajíců, začínají hony 1. listopadu a končí 31. prosince," uvedl Křenek.
Podmínkou konání společných lovů na drobnou zvěř je podle něj dodržení minimálních stavů drobné zvěře, stanovené rozhodnutím správního orgánu v době při uznávání honiteb, tak aby po provedení odlovu neklesly stavy jednotlivých druhů drobné zvěře pod stavy minimální.
Ze statistiky o vývoji odlovu drobné zvěře v honitbách okresu vyplývá, že zajíců a bažantů je na výřadech rok od roku méně.
"Zatímco v roce 2001 se v okrese ulovilo 3357 ušáků, vloni jich na výřadech skončilo jen 2029. Také u bažantů šla křivka v jejich odlovu strmě dolů. V roce 1999 jich bylo na honech uloveno 4535, vloni jen 2557. Úbytek jsme zaznamenali i v odlovu divokých kachen," potvrdil předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště Karel Blahušek.
S jeho názorem na úbytek zajíců se ztotožnil například jednatel mysliveckého sdružení Osvětimany Josef Miroš. "U nás jsme si na zajíce nevystřelili už dvanáct let. Hony na bažanty ale pořádáme," nechal se slyšet Miroš.
Stavy zajíců se proti loňsku mírně zvýšily v honitbě mysliveckého sdružení Háj VelehradModrá, přesto jsou ale stále nízké. "Při letošních honech na drobnou zvěř ulovíme maximálně dvanáct zajíců, abychom si ověřili, jaký je jejich zdravotní stav," naznačil hospodář sdružení Miroslav Mazůrek.
Zhruba v polovině honiteb na Hradišťsku se zřejmě nebude zajíc lovit vůbec, nebo pouze symbolicky. "Uživatelé honiteb, kteří nemají dodrženy stavy zajíců v takové výši, aby společnými lovy nebyly ohroženy minimální stavy, neuvažují v rámci plánu mysliveckého hospodaření s lovem zajíců, anebo si naplánovali pouze symbolický odlov několika kusů zajíců pro zpestření posledních lečí," popsal situaci Křenek.
Nimrodi by při honech měli dodržovat pravidla bezpečnosti, mysliveckou etiku a nepsaná pravidla společenského chování.
"Za organizaci honu a dodržování všech předpisů naněm zodpovídá vedoucí honu, což je zpravidla myslivecký hospodář. Před zahájením honu by měl mimo jiné zkontrolovat, zda střelci mají oprávnění k držení zbraně, jestli nejsou pod vlivem alkoholu a zda účastníci honu jsou starší patnácti let," upozornila mluvčí hradišťské radnice Petra Zemčíková.
V listopadu a prosinci vrcholí myslivecké žně v podobě honů na drobnou zvěř, které při nich půjde o život. Aby nešlo také o život střelců nebo honců, měli by si myslivci počínat na honu ukázněně, nepohybovat se terénem nazdařbůh, nestřílet bezhlavě nebo požívat při lovu alkohol.
"I letos se policisté zaměří při honech na kontrolu platnosti zbrojních průkazů a zbraní myslivců, ale také na to, zda před honem nebo v jeho průběhu nejsou pod vlivem alkoholu," vzkázala nimrodům mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.