Přihlásit

Myslivci uctili v Plumlově svého patrona Hubert (Prostějovský večerník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plakát sliboval program pro celou rodinu, a skutečně se bavili dospělí i děti. Sokolníci, lovečtí psi, trubači a nabídka zvěřinových specialit pro mlsné jazýčky uspokojili všechny členy rodiny.

Hubertským slavnostem důstojně vévodil statný jelen dvanácterák, kterého skolili střelci v plumlovských lesích. Milovníci přírody ocenili ojedinělou výstavu fotografií dokumentujících faunu i floru Plumlovska. Mnohé rostlinné druhy lidské oko jen tak nespatří, protože jsou ukryty v nepřístupné zóně vojenského prostoru Březina. "Je to jedno z přírodovědně nejzajímavějších území v naší republice. Svým charakterem se blíží chráněné krajinné oblasti s jedinečnými lokalitami vzácného výskytu rostlin nebo živočichů a fotografie jsou jedinou možností, jak tyto unikáty spatřit," uvedl botanik a ochránce přírody Josef Plaček z ČSOP Hořepník. Pro omladinu byla zábavná i poučná ukázka sokolnictví. René Vrbický z Opavského sokolnického střediska poutavě vyprávěl o svých opeřených svěřencích - rarohu, poštolce, káněti, krkavci i výru. "Dnes už se sokolnictví využívá převážně k biologické ochraně letišť nebo se odchovávají vzácné druhy dravců, kterým v přírodě hrozí vyhubení. Dříve však bylo sokolnictví velmi rozšířené. Dodnes se používají čepičky, pouta, rolničky -to všechno překonalo věky, změnil se jen používaný materiál." V programu nechyběla přehlídka plemen loveckých psů, ukázky vábení jelenů a vše doprovázely lesní rohy mysliveckých trubačů. K poctě patrona myslivosti byla sloužena Svatohubertská mše. Vnitřní prostory zámku pak ozářily stovky plamínků svící při nočních prohlídkách. Výlet do historie potěšil všechny návštěvníky, ochotníci jim předvedli scénky ze života šlechty v dobových kostýmech. V sobotu 31. října bude patřit plumlovský zámek Halloweenu. V zámeckém sklepení oživnou strašidla a v Kamenném sále večer propukne pravá halloweenská diskotéka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.