Přihlásit

Útok rysa v národním parku ochranáři přírody vyloučili (Děčínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Útoku psa nasvědčuje především překousnutý zadní běh a prokousané hrdlo zvířete," řekl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Psa ale nikdo nechytil a ani ho neviděl.
Ochránci přírody v národním parku evidují asi deset případů ročně, kdy volně pobíhající pes napadne lesní zvěř. Salov ale soudí, že je to jen špička ledovce. "Hodně případů totiž vůbec neobjevíme. Mrtvá zvířata zůstanou v mlází nebo smrčinách a tam je nikdo nenajde. Později objevíme třeba už jen lebku zvířete, ale důvod smrti už nezjistíme," vysvětlil Tomáš Salov. Mrtvoly zvířat se velmi často objevují hlavně v blízkosti obcí. Myslivci i ochránci přírody soudí, že je mají na svědomí právě volně pobíhající psi. Zejména středně velcí a velcí psi, mohou zvěř žijící ve volné žijící přírodě vážně ohrozit. "Mohou způsobit buď okamžitou, nebo také pomalou a bolestivou smrt. Často nemusí dojít ani k přímému fyzickému kontaktu a příčinou úhynu zvěře může skutečnost, že ji pes jen hnal," uvedl Salov.
Kvůli nebezpečí, které pro lesní zvěř znamenají volně pobíhající psi, platí v první a druhé zóně Národního parku České Švýcarsko pro jejich majitele pravidlo vodit je na vodítku. I jinak klidní psi mají totiž lovecké pudy, kvůli nimž se stanou neovladatelnými. Lidem, kteří nechají svého psa volně pobíhat po lese, hrozí pokuta. I když podle Tomáše Salova jsou ochránci parku benevolentní a snaží se to s lidmi řešit domluvou, k pokutě přistoupí jen v extrémním případě.
"Dodržováním tohoto jednoduchého pravidla majitelé předcházejí především zbytečnému trápení zvířat žijících v lese," dodal Tomáš Salov. Upozornil také, že lidé se nemusejí obávat, že jim psa ochránce parku zastřelí. Podle něj by se muselo jednat o prokazatelný případ štvaní lesní zvěře.
I jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Děčíně Čestmír Vondráček má zkušenosti s volně pobíhajícími psy v lese. Řekl však, že obyčejný myslivec s tím vůbec nic nemůže dělat. Maximálně může majitele psa upozornit a domluvit mu.
"Psa může usmrtit pouze myslivecká stráž nebo myslivecký hospodář. Nesmí to však být lovecké plemeno či služební pes. A musí být prokazatelné, že pes dotyčnou zvěř štve," vysvětlil jednatel Čestmír Vondráček.
I v lese, jenž nepatří do národního parku je lepší psa uvázat. "Na druhou stranu zase chápu, že pes se potřebuje proběhnout. Jeho majitel by ho měl však mít vycvičeného a poslušného," dodal Vondráček. Nejhorší jsou podle něj ti lidé, kteří se zbaví psa tak, že ho vyhodí. Opuštěné zvíře se musí nějak živit, a tak loví.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.