Přihlásit

Radějovská obora: starosta napíše znovu premiérovi (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Zájem státu je hospodařit co nejlépe a co nejekonomičtěji, a to i v oblasti lesního hospodaření. V tomto duchu Lesy ČR nehájí zájmy soukromých osob, naopak hájí a naplňují zájmy státu," zakončil odpověď na otevřený dopis starostům Strážnice a Radějova předseda vlády České republiky Jan Fischer. Starostové jej otevřeným dopisem žádali o pomoc při řešení problému s radějovskou oborou.
Risto Ljasovský a Stanislav Knitl chtěli dopisem poukázat především na podivnou směnu lesů v oboře Radějov, kterou měla plánovat společnost Lesy ČR a současný nájemce obory Leoš Novotný.
"Vaším tvrzením o netransparentnosti zamýšlené směny předjímáte rozhodnutí ministerstva zemědělství, které dosud ani neobdrželo od Lesů ČR potřebné dokumenty k posouzení směny předmětných lesních pozemků," míní v dopise Fischer a dodává, že pokud Lesy ČR předloží ministerstvu zemědělství žádost o souhlas k nakládání s lesními pozemky na území obory Radějov, bude ministerstvo zkoumat důvody, podmínky, rozsah a další rozhodující aspekty případné směny státních lesních pozemků v oboře Radějov za jiné lesní pozemky.
Kromě směny pozemků ale v dopise Ljasovský s Knitlem upozornili i na to, že zvěř, která se v oboře přemnožila, způsobila obrovské škody na lesích státních i ostatních vlastníků. Na jaře loňského roku došlo navíc v oboře k nucenému vybití zvěře, když se ta vymkla kontrole a její počty se vyšplhaly skoro na trojnásobek povolené normy. "Z dostupných dokladů, které tvoří zápisy příslušných orgánů státní správy, a dokumentace držitele obory je zřejmé, že problém zvýšeného stavu zvěře v oboře, který popisujete, se začal projevovat až v roce 2008," uvádí Fischer.
"Byl jsem ubezpečen, že státní orgán myslivosti vzniklou situaci řešil správně a včas. Současně zahájil nájemce snižování nadnormativního stavu zvěře tak, aby bylo dosaženo povolených počtů v co nejkratším časovém úseku, to znamená do skončení probíhající lovecké sezony," doplnil.
S tím, že by problémy v oboře začaly teprve na začátku loňského roku, však starostové nesouhlasí. "Premiérova odpověď je v některých pasážích všeobecná, v některých částech mírně tendenční. Nesouhlasíme však s tou pasáží, že problémy začaly až na jaře roku 2008. Je tam spousta nepřesností," vyjádřil se k odpovědi strážnický starosta Risto Ljasovský. Ten uvedl, že otázku, zda na dopis reagovat, projedná s městskou radou. Starostu Radějova Stanislava Knitla Fisherova odpověď také neuspokojila. "Nejspíš napíšu panu premiérovi ještě dopis. Budu chtít řešit ty nepřesnosti," uzavřel Knitl.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.