Přihlásit

Na safari do Keni (Rytmus života)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká zvířata jsou hlavním turistickým lákadlem této někdejší britské kolonie. Dávno pryč jsou ale doby, kdy se do Keni jezdilo na safari - na lov velké divoce žijící zvěře. Dnes jsou povoleny jen lovy s kamerou. A nejsou o nic méně populární. Vždyť projížďka savanou, po níž se prohánějí stáda pakoňů, buvolů, zeber, gazel a antilop, je zážitkem na celý život.
Na nekonečných travnatých pláních můžete pozorovat i slony, nosorožce, žirafy, lvy a rychlé gepardy. V jejich přirozeném prostředí, bez plotů a klecí zoologických zahrad. Na safari (ve svahilštině to znamená "cesta") se jezdí v džípech nebo minibusech s vysunovací střechou, takže zvířata uvidíte opravdu velmi zblízka. Vybrat si můžete z více než 30 národních parků a rezervací. Nejnavštěvovanější jsou NP Amboseli a rozlehlý NP Tsavo, největší v Keni. Z parku Amboseli je úchvatný výhled na symbol Afriky, majestátní horu Kilimandžáro (5895 m), která ovšem leží v sousední Tanzanii. Park je údajně nejlepší sloní rezervací v Africe - žije tam i několik nejstarších slonů z celého kontinentu.

Úžasnou podívanou jsou putující stáda pakoňů
Oblíbený je i NP Maasai Mara, jehož hlavní atrakcí je migrace pakoňů hřivnatých. Až dvoumilionové stádo se spolu s mnoha zebrami a gazelami přesouvá v létě za pastvinami z tanzanského parku Serengeti a na podzim se vrací zase zpět. V parku také žije nejvíce lvů v Keni. Překrásný je i malý NP Lake Nakuru s rozlohou necelých 200 km2. Z velké části ho tvoří jezero Nakuru, v jehož vodách hnízdí miliony plameňáků. V údolí Rift Valley leží kromě jezera Nakuru i další nádherná jezera: Bogoria, Baringo nebo Naivasha. V dalším parku, NP Mt. Kenya, se nachází i nejvyšší hora Keni, druhá nejvyšší hora Afriky - Kirinyaga (dříve Mt. Kenya). Má dva zasněžené vrcholy - Batian (5199 m) a Nelion (5188 m). Tato vyhaslá sopka ležící přímo na rovníku je jediným bodem na zeměkouli, kde se na rovníku trvale vyskytuje sníh.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.