Přihlásit

"S ochránci zvířat nemáme problémy," říká myslivec (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Pořád slyšíme jak někdo v lese zastřelil svého kolegu myslivce. Tak se chci zeptat kolik máte vy takových trofejí? Michal

Myslivců v České republice je přibližně 120 000, úrazy se střelnou zbraní jsou spíše ojedinělé. Tím se nechci v žádném případě zastávat myslivců, kteří způsobí poranění nebo smrt druhé osoby. Je to hrubá nedbalost a můj názor je, aby takový myslivec již nikdy neměl zbrojní průkaz. V kladenském okrese se stal ještě před revolucí jeden smrtelný úraz při honu. Od té doby díky bohu nic.

* V poslední době se rozmohly čtyřkolky jezdící po polích a lese. Je jasné, že napáchají mnoho škody. Jak si s tím dokážete poradit? Standa

Čtyřkolky jsou celorepublikový problém. Samozřejmě nemůžete všechny čtyřkolkáře házet do jednoho pytle. Jsou tací, kteří jezdí na motokrosových drahách či drahách pro čtyřkolky a těm není co vytknout. Druhá skupina jsou čtyřkolkáři nerespektující absolutně nic. Ti jezdí po zasetých polích, v lese mezi stromy a samožřejmě, že někde se škody dostanou do statisícových položek. Při zadržení takového čtyřkolkáře nastupují orgány činné v trestním řízení, majitelé pozemků a odhadci škod. Samozřejmě, že případů chycení čtyřkolkářů je velice málo, protože ani Policie ČR nemá vybavení k jejich zadržení v terénu.

* Chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na zdiskreditování činnosti myslivců a postavení členů ČMMJ na úroveň vrahů a pytláků zvěře. Jana Erbenova

Činnost myslivců je hlavně v chovu zvěře. Lov je na posledním místě. Plno lidí toto neví, a proto si myslí, že myslivci jen loví. Samozřejmě, že nemůžeme za nás všechny dát ruku do ohně, o to víc nás mrzí, když naší činnost pošpiní myslivec, který například pytlačí. Jediné co můžeme, je vyloučit ho z ČMMJ. Ale protože členství není povinné, povinné je jen pojištění, které si může udělat u jiné pojišťovny než Halali, a pokud myslivce nevyšetřují orgány v trestním řízení, nemůžeme s ním nic udělat. Co se týče zdiskreditované činnosti myslivců, samozřejmě, že ve většině organizací se po revoluci vyměnili čelní představitelé a myslím, že v dnešní době se myslivecká jednota ubírá v rámci demokracie.

* Pletou se vám do řemesla také ochránci zvířat? Alžběta

Myslivecký svaz konkrétně s ochránci zvířat zatím žádný problém neměl. Samozřejmě i při zkouškách loveckých psů se občas ochránci zvířat přijdou podívat na průběh zkoušek. Protože dodržujeme zákon i zkušební řád, nezaznamenali jsme s ochránci žádný problém.

* Kolik už jste zastřelil zajíců? Anička

Za zhruba třicetiletou mysliveckou praxi jsem zastřelil přibližně 100 zajíců. Před třiceti lety byly jejich stavy takové, že na jednom honu se jich střelilo i 1000. Dnes se zajíce pokoušíme chránit a výřady na honech jsou spíše symbolické, do 10 kusů. Myslivec je především chovatel a až v poslední řadě lovec.

* Mám dotaz: Má myslivec právo zastřelit bez varování psa, který se pohybuje v lese volně, ale v blízkosti majitele, aniž by pes ohrožoval nějaká jiná zvířata? Pokud ano, přijde vám to etické vůči lidem, kteří se po lese procházejí třeba s jezevčíkem? Ten asi srnu těžko uloví. Michal

Zákon o myslivosti jasně udává, kdy a za jakých okolností je možné psa zastřelit. Musí být minimálně 200 metrů od posledního obydleného domu, musí být z vlivu svého majitele a štvát zvěř. Dále nám zákon určuje, že se nesmí střílet psi lovečtí, služební a slepečtí. Samozřejmě jako majiteli psů se mi to etické nezdá a samozřejmě by každý myslivec měl přemýšlet než psa uloví, protože vazba majitele a zvířete existuje. Samozřejmě z druhé strany je pravda, že jezevčík srnu neuloví, ale pokud i pes zvěř zvedne, tak je dáno, že tato zvěř je ve stresu.

* Je pravda, že co si myslivec zastřelí či uloví si může také nechat? Rudolf

Pravda to není. Každé myslivecké sdružení nebo honební společenstvo má svůj provozní řád, podle kterého se řídí rozdělování zvěřiny a její prodej. Myslivci mohou prodávat zvěřinu fyzickým osobám, protože v každém sdružení je její prohlížitel, jenž má vystavený certifikát od Veterinární správy v Brně, že může prohlížet ulovenou zvěřinu a prodávat ji.

* Je o práci myslivce stále zájem? Můžete prozradit platové ohodnocení této profese? Ondřej

O práci myslivce zájem je. V letošním roce je zhruba 40 uchazečů o první lovecký lístek. Většina myslivců provádí výkon práva myslivosti ve svém volném čase po práci. Asi si pletete zaměstnání hajného s myslivcem. Samozřejmě, že i hajní vykonávají ve svém povolání myslivost. Platové podmínky Lesů ČR nemůžu přesně říci, ale zhruba 20 000 korun.

* Už jste se někdy setkal s pytláky? Květa Ž.

S pytláky jsem se ještě nesetkal, ale samozřejmě, že v rámci regionu k pytlačení dochází. Naštěstí jen v malé míře.

* Chtěla bych se zeptat, zda myslivci před honem, co se týče alkoholu, spoléhají jen na prováděné kontroly policisty, nebo také dělají vlastní měření? Martina Nováčková

Myslivci dělají i své vlastní kontroly, nikdo před honem ani při něm nepožívá alkohol, protože Policie ČR může kontrolovat během celého honu. Při pozitivní kontrole přijde myslivec o zbrojní průkaz. Při pozitivní kontrole a úrazu, pokud se prokáže alkohol, nehradí nic pojišťovna.

* Ještě jsou na Kladensku a Slánsku přemnožena divoká prasata, nebo už se jejich stavy podařilo zregulovat? win

V regionu je přemnožení prasat a škody na polních kulturách sezonní podle plodin na polích. Kladenský okres má oproti jiným třetinové odstřely, takže s přemnožením zde je to se zvěří černou ještě v rámci únosnosti.

* Chci se zeptat, zda jste se někdy v našich lesích setkal s rysem či vlkem. Předpokládám že ne, ale možná někdy v minulosti? Karolína

V lesích v našem regionu rys ani vlk nežijí. Rys má hlavní rozšíření v Šumavském národním parku a v honitbě s ním sousedící. Vlk k nám přechází na slovenskočeské hranici. Jinak výskyt je ojedinělý a náhodný.

* Zajímalo by mě, zda podle vaší zkušenosti je v lese méně zvěře než dříve. Přijde mi, že už v nich nic nežije, jen občas nějaká srna, ale to je všechno. Je tomu tak? Dj

Není tomu tak. Každé sdružení má dáno při tvorbě honitby miminálně anormované stavy, které určuje státní správa. Nelze ve sdružení klesnout pod miminální stav zvěře. Kontrolu provádí státní správa a honební společenstvo. Stavy srnčí zvěře jsou v okrese dobré, zvěř černá v některých případech dělá škody na polních kulturách. Zvěř drobná je v letoším roce v nízkých stavech, proto některá myslivecká sdružení hony zrušila nebo omezila.

* Kolik hodin denně trávíte pochůzkami po lese? Brďa

Každý den tak tři hodiny v průměru. Samozřejmě když je doba přikrmování v zimních měsících, je to časově náročnější - někdy i celý den.

* Znáte nějaký dobrý recept na zvěřinu? Poradil byste mi. Marcela V.

Receptů na zvěřinu znám moc. Zavolejte mi, určitěVám recept pošlu. Telefonní číslo je 602 862 538.

* Nevíte, jak dopadl pro myslivce ten nešťastný případ, kdy byl před časem zastřelen u Hřebče kolemjdoucí člověk? Střelec

Jak tento případ dopadl nevím. Toto jde mimo myslivce a vše vyšetřuje policie a státní zastupitelství. O rozhodnutí soudu nejsme informováni.

* Chtěla bych se zeptat, jaký jste měl za svůj život největší úlovek? Kdy a kde jste ho ulovil? Baruška

Největší úlovek za mysliveckou kariéru je jelen, medailový kňour, ale jinak nejmilejší zvěř je srnčí, protože u ní jsou nejrozmanitější trofeje.

* Velmi by mě zajímalo, z jaké zbraně myslivci střílejí a zda musí mít nějaký střelecký kurz? Daniela

Zbraně brokové, zbraně kulové a zbraně kombinované. Při kurzu o první lovecký lístek se konají střelby a bezpečné zacházení se zbraní. Myslivecká sdružení si většinou každý rok pronajímají střelnici, kde se zdokonalují v zacházení se zbraní a v bezpečností.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.