Přihlásit

Pod koly aut zahynou ročně tisíce zvířat (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před několika dny havaroval řidič Favoritu u Líchov. Do cesty se mu prý připletl bažant, muž se snažil vyhnout, dostal smyk a auto se převrátilo na střechu. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. Právě pokus o vyhýbání se střetu se zvěří společně s prudkým sešlápnutím brzdy je nejčastější chybou řidičů. Auto se stane neovladatelným. Než kličkovat po silnici, je z hlediska bezpečnosti vhodnější, pokud řidič stačí přibrzdit a zvěři se nevyhýbá prudkým vybočením ze směru jízdy. V mnoha případech samozřejmě nemá šofér vůbec čas zareagovat.
Něco podobného se zřejmě přihodilo řidiči osobního vozu v lesním úseku cesty nad Věšínem. Do jízdní dráhy jeho Opelu vběhl jelen, který byl na místě usmrcen. Řidič vyvázl z nehody bez zranění. Možná kdyby reagoval vyhýbáním se zvířeti, mohl narazit do stromu nebo spadnout do příkopu a těžce se zranit. Pochopitelně, že nejúčinnější je prevence v podobě opatrné jízdy, a to zvláště za tmy.
"Nehod se zvěří samozřejmě přibývá i s rostoucí dopravou. Situaci by mohla vylepšit aplikace zradidel podél cest," řekl Deníku jednatel Okresního mysliveckého spolku v Příbrami Milan Kubů. Světelná zradidla v podobě reflexních odrazek jsou již nainstalována mezi Hluboší a Jincemi. Srážek se zvěří je tam podle myslivců méně. Ještě účinnější jsou zradidla pachová, imitující pach predátorů či člověka. V tom spatřují nimrodi účinný způsob, jak zabránit přístupu zvěře na silnice. Někteří odborníci ale namítají, že je otázkou času, kdy si na to zvěř zvykne a pozná, že jí od pachu nic nehrozí. Aplikace zradidel má především zvýšit bezpečnost v dopravě. Pomůže i myslivcům, protože podle Milana Kubů tvoří na Příbramsku uhynulá zvěř na silnicích třetinu plánu lovů.
"Například u Sedlčan máme ve sdružení od dubna už asi 25 úhynů srnčí zvěře, většina z toho je po srážce s autem," dodal Milan Kubů.
Ročně jsou v rámci republiky hlášeny tisíce případů střetů se zvěří

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.