Přihlásit

Ochranáři: Foťte stopy šelem (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hnutí Duha s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR už zorganizovaly dva semináře v Luhačovicích a v Šumperku, kde odborníci vyškolili bezmála čtyřicítku zájemců. Dvoudenní setkání v Huslenkách na Valašsku plánují ještě tento víkend.
V Beskydech provádí podle Miroslava Kutala z Hnutí Duha mapování řadu let Správa CHKOBeskydy, takzvané vlčí hlídky hnutí a další organizace. Šelmy se však prý šíří i do dalších moravských pohoří, kde dosud celoroční monitoring neprobíhá. "Případní zájemci se mohou hlásit i nadále. Jejich úkolem je zasílat hnutí nebo správám chráněných krajinných oblastí během nadcházející zimy své pozorování stop nebo trusu vlků, rysů a medvědů," sdělil Kutal. Zdůraznil, že informace o výskytu velkých šelem jsou pro ochránce přírody a odborníky velmi cenné. "Žije jich u nás málo a narazit na jejich stopy, nebo je dokonce spatřit, je velkou vzácností," vysvětlil.
Poznamenal, že zatímco v Beskydech a navazujících pohořích na slovenské straně hranice žije kolem patnácti rysů, jedna až dvě smečky vlků a kolem pěti medvědů, Jeseníky podle současných poznatků obývá pouze několik rysů. Obdobná je prý situace v Bílých Karpatech, kde navíc kromě rysů přecházejí ze Slovenska i medvědi a výjimečně vlci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.