Přihlásit

Myslivci kontrolami prošli (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poslední listopadová sobota, osm hodin ráno. Zatímco si většina obyvatel obce Nekoř dopřává víkendový odpočinek, v tamní myslivecké chatě panuje čilý ruch. Skoro třicítce mužů v kamizolách a s "flintou" přes rameno, jejichž doprovod zajišťuje sedm honců a tři psovodi, totiž začíná vrchol sezony. Řeč je samozřejmě o tradičním honu, který v Nekoři pořadají ve spolupráci se dvěma pardubickými spolky.

Řešili jen jednu nepříjemnost
Myslivci se u nás dlouhodobě netěší přílišné oblibě, často jsou prezentováni jako lidé, kteří střílí doslova po všem, co se hýbe, k tomu často pod vlivem alkoholu. Pravidelné kontroly, které provádějí ústečtí policisté, ovšem podávají, alespoň co se regionu týče, poněkud jiný obraz.
V Nekoři nečekaná návštěva, v níž nechyběla kromě pracovníka oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál Jindřicha Skalického ani tisková mluvčí ústeckých policistů Eva Sichrová, nezpůsobila žádný rozruch. Místo obav jedna podaná ruka za druhou, a to i v době chřipkových epidemií, ještě před nástupem a kontrolou také vydatná snídaně v podobě domácí "gulášovky". A jak se za chvíli ukázalo, myslivci neponechali nic náhodě. "Letos jsme již navštívili hon v Knapovci, spokojen jsem i s výsledky dnešní akce," konstatoval krátce po jejím skončení Jindřich Skalický a vzápětí detailně přiblížil průběh kontroly: "Každý střelec, který se účastní společného honu, musí mít platný zbrojní průkaz a lovecký lístek, uhrazené pojištění pro výkon práva myslivosti. Zbraň, již má při sobě, musí doložit výrobními čísly hlavně a závěru." Právě na poslední bod pozapomněl jeden z účasníků nekořského honu, jiný problém ale policisté, kteří přijeli na předem neohlášenou kontrolu, řešit nemuseli. Mimo jiné proto, že si žádný z myslivců "neseřídil mířidla" konzumací alkoholu. Šestadvacet střelců, honci a psovodi, které tentokrát vedl Petr Hubálek, se tedy mohli vydat na předem vytyčenou trasu tradičního nekořského honu.

Přání? Jedna lištička a prasátko
Že jde především o každoroční přátelské setkání, kde se dají získané trofeje spočítat na prstech jedné ruky, připomněl předseda nekořského mysliveckého sdružení Pavel Šulc, jenž ale instinkt lovce úplně nezapřel. "Jdeme se spíš projít... Ale kdyby se podařila jedna lištička a jedno prasátko, bylo by to dobré. Loni jsme ulovili dvě prasata, liška nám utekla," zavzpomínal krátce na loňský hon.
Nakonec se mohl on i jeho kolegové radovat z úlovku, který ten loňský podstatně převýšil. " Tři zajíci, dvě selata a jedna liška!" hlásil v neděli ráno očividně spokojený Pavel Šulc, kterého mohl těšit fakt, že se žádnému z myslivců nic nestalo.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.