Přihlásit

Ukažte zbraň a dýchněte si (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jde o přepadovky
Je sobota 7.20 hodin a na klatovském oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál se scházím s vrchními inspektory Marií Izákovou a Radomilem Bartíkem. Ještě před odjezdem vyzvídám, jak v praxi kontrola honů vůbec vypadá. "Cílem kontroly je zaměřit se na průběh honů. Především kontrolujeme požívání alkoholických nápojů před honem a v jeho průběhu, stav zbraní a samozřejmě všechny potřebné doklady, které myslivci musejí mít," vysvětluje Bartík. Jeho kolegyně dodává, že letos jde již o čtvrtý kontrolní den a vždy jde o "přepadovky". "Hony nám hlásí obecní úřady, které o nich informují myslivci. Hlásí se hony na kachny a na bažanty, ostatní ne. Ale když se o nich dozvíme, můžeme vyjet na namátkovou kontrolu. Jezdíme jak na začátky honů, tak i v jejich průběhu," doplňuje Izáková.

Dýchá každý čtvrtý
Blíží se osmá hodina a my dorážíme do Bolešin, kde má za chvíli vypuknout hon. Myslivci policisty vítají s úsměvem, jeden dokonce laškuje, že pěkná ženská by jim mohla přinést štěstí. Všichni se také postupně začínají podrobovat kontrolám zbraní a počítají i s tím, že si dýchnou do trubičky. "Je to třeba. Díky těmto kontrolám si i takoví ti skalní, co se musejí napít, aby měli kuráž, dávají pozor," řekl Deníku myslivec Milan Černý, který se kontrole podrobil jako první. Za ním přicházejí na řadu další a další. Kontrolují se zbraně i průkazy a vše pěkně "odsejpá". "Dnes zbraň ještě projde, ale dostavte se s ní ve středu na kontrolu," upozorňuje jednoho ze střelců policista.
Je tři čtvrtě na devět a více než tři desítky zbraní, z nichž několik patří ženám v zeleném, prošlo kontrolou. "A teď si ještě někteří z vás dýchnou. Vezmeme to namátkou, dýchat bude každý čtvrtý," říká přítomným Bartík. "Že jsem si nesed' jinam," zazní z davu, ale u nikoho z kontrolovaných trubička nezezelená. Uspěl i bolešinský Karel Marčík. "Je to dobrá prevence. S kontrolami souhlasím. Prostě vydržíme, až to skončí, odneseme zbraně domů a pak to můžeme zapít," říká mi mladý myslivec.

Pití? To už je pryč
Je devět hodin, kontrolou prošli všichni, ještě před odjezdem se ale předsedy mysliveckého sdružení Bolešiny Stanislava Pojara ptám, zda se snaží své kolegy nějak motivovat, aby nepili, a také na názor na nedávná neštěstí na Plzni-jihu. "Doba, kdy se při honech pilo, je podle mne už pryč. A co se týče těch případů, tak to je tragédie jak pro rodinu, tak pro kamarády. Právě proto s policejními kontrolami souhlasím," říká mi Pojar. Je čas se loučit. Mě čekají jiné reportáže, policisty ještě další kontroly na honech. A jak dopadly? "Byli jsme v Makově, v Domažličkách a v Javoru. Kromě pár drobných nedostatků bylo vše v pořádku, u nikoho nebyl zjištěn alkohol," zhodnotil je večer Bartík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.