Přihlásit

Tlak na zvěř lovem je enormní (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Mám pocit, že současný stav je velice hektický. Možná by se to dalo nazvat nepřiměřeným tažením proti spárkaté zvěři," uvedl Jan Staněk předseda Okresního mysliveckého spolku Benešov a předseda Mysliveckého sdružení Diana Dalešice. A podle Staňka to není dobře. "Odlovy jsou v některých částech okresu velmi vysoké. Mám pocit, že tlak na zvěř lovem je enormní," doplnil předseda.
Důsledkem toho prý je, že se nedodrží skladba pohlaví a věková struktura zvěře. V revírech se proto často setkáváme se zvířaty vesměs mladými, pokud jde o tu samčí část. Starší zvěř v některých oblastech dokonce chybí.
"V přírodě by to mělo být vyvážené, jinak dochází k poruchám přírodní rovnováhy," vysvětlil Jan Staněk.
Pokud jde o střety se zvěří, je třeba podle Staňka silnice oplotit, abychom eliminovali problémy s motoristy. Vozidla na takových místech jezdí vysokou rychlostí a srážka má devastující účinky na obou stranách. Zvěř často migruje v závislosti na pastevních možnostech.
"V současnosti se často využívají pachové ohradníky, kdy se podél komunikací umísťují na kůly, svodidla nebo tyčky látky, které vypadají jako montážní pěna a zabraňují zvěři přechod přes komunikace," dodal Staněk.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.