Přihlásit

Počasí letos láme rekordy (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos žádná zima nebude. Říkají to lidé, kteří předpovídají průběh zimy podle toho, kolik má cibule sukének, a jak se zvířata připravují na zimu. Vždyť ještě nedávno chodili houbaři na bedly a rostla tráva. Odborníci to ale zpochybňují.
"Viděl jsem nyní uloveného divočáka a daňka. Obě zvířata měla obdivuhodnou vrstvu tuku, tak jako je tomu v jiných letech v tomto čase," řekl šéf příbramských myslivců Milan Kubů s tím, že zvířata se prostě instinktivně připravují na zimu, protože zrovna tak jako člověk nemůžou vědět, jaká skutečně bude.
"Ani nevěřím na takové ty další pověry, že zimu poznáme podle toho, kolik má cibule sukének," dodal myslivec.
Blíží se Vánoce, a ty máme spojené se sněhem. "Poslední zima byla bohatá na sníh, svátky byly ale bez sněhu," připomněl správce rožmitálské meteorologické stanice Hubert Hoyer.
Nicméně letošní počasí je poněkud neobvyklé. Od ledna do listopadu byly všechny měsíce s výjimkou června teplotně nadprůměrné.
"Listopad byl skutečně mimořádně teplý. V Rožmitále padl denní teplotní rekord, když bylo 17. listopadu 16,6 stupně Celsia. Začala růst tráva a dokonce i houby. Co ale udělá počasí dále, to se necháme překvapit. Dlouhodobé předpovědi jsou hodně vrtkavou záležitostí," dodal správce s tím, že některé pranostiky říkají, že když toho roku přijde mimořádně brzy první sníh, nechá na sebe skutečná zima dlouho čekat. To se stalo letos, kdy napadl sníh už v říjnu, kdy bylo ještě i zelené listí na stromech. "Nechme se překvapit, zda budou Vánoce na sněhu. Teď to skutečně nikdo nemůže vědět," dodal Hoyer.
Současné výkyvy počasí považuje meteorolog za běžné střídání chladnějších a teplejších období, což se prý v minulosti dělo vždy. "Bavíme se o krátkém období a za tu dobu se nedají vyvozovat žádné závěry, zda se otepluje nebo ne," míní Hoyer.
Nejteplejší listopad od roku 1912, od kdy se měří v Rožmitále teploty, byl v roce 1963 s průměrem teploty dokonce 5,9°C, na druhém místě je listopad roku 1926 (5,4°C), a ten letošní se dělí o třetí místo s listopadem roku 1928, kdy byla průměrná teplota 5,0°C.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.