Přihlásit

Myslivci drobnou zvěř šetří (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pamětníci dávají k dobru, že v závěru honů začátkem šedesátých let na výřadu leželo i sto zajíců. Dnes však zajíců nepřibývá. Některé druhy drobné zvěře na Jihlavsku vymizely úplně. Předseda Okresního mysliveckého spolku Jihlava Jan Jonáš včera připomněl, že třeba tetřívci na Jihlavsku podle všeho do jednoho vyhynuli.
"Dřív jich bylo dost a poslední se objevili někdy v šedesátých letech na Milíčovsku. Srnčí zvěř svým způsobem také ubývá, ale pokud myslivci přes zimu dobře přikrmují, drží se dobře," přiblížil předseda Jonáš.
Doplnil, že drobná zvěř je na tom mnohem hůř: "Třeba na jaře se zdá, že je dost zajíčků, ale potom prostě zmizí, nejsou. Malý zajíček zůstane sedět a skočí po něm kuna, liška. Objevují se i norci a další zavlečená škodná, které se nemůžeme zbavit."
Podle Luďka Mikeše z mysliveckého sdružení Vílanec -Cerekvička zima neukázala zatím zuby a zvěř nestrádá. "Je třeba přikrmovat a zaměřit se na škodnou. Srnčí si teď dopřává sušené výhonky malin, kopřivy a další letniny," vyjmenoval Mikeš.
"Půjdeme na hon v prosinci dvakrát. Drobnou zvěř chceme šetřit, zaměříme se hlavně na škodnou," plánuje Jiří Dohnal ze sdružení Rounek -Vyskytná.
"Lišky se střílejí hodně, ale nějaké necháme, patří také do honitby. Na honu s kolegy vše probereme přímo v přírodě," těší se Jiří Dohnal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.