Přihlásit

Petice pro zachování kamzíků (týdeník Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zorganizovali proto petici pro zachování kamzíků v Jeseníkách. Petice vyvolala až nečekanou odezvu. Během dvou měsíců ji podepsalo na šest a půl tisíce lidí. "To je věc, která je pro mě naprosto překvapivá a vede nás to všechny k úvahám, že nezůstaneme jenom u petice. Je to něco, co nás nakoplo i k hledání dalších možností, jak těm kamzíkům pomoci i jiným způsobem," neskrýval spokojení jeden ze spoluautorů petice, ostravský herec Zdeněk Pavlíček.
Zřejmě pod tlakem veřejnosti ochranáři svá stanoviska v poslední době radikálně změnili. "Na správě chráněné oblasti se problematikou kamzičí zvěře v posledních letech aktivně nevěnujeme, a ani v současnosti neplánujeme v tomto směru žádná opatření. Pokud dochází ke snižování počtu kamzíků v Jeseníkách, je to zřejmě důsledkem mysliveckého hospodaření, tedy odlovu, který tady běžně probíhá," prohlásil před několika dny vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jan Halfar. Zastánci kamzíků ale ochranářům nevěří. "My netvrdíme, že ochranáři kamzíky přímo střílí. Pochopitelně to dělají myslivci, ale na jejich popud. Nechápu, jak mohou kamzíky srovnávat s nějakými invazními živočišnými druhy. Vždyť jsou tady už sto let a za tu dobu už jsme se tady naučili společně žít," vysvětlil Zdeněk Pavlíček. Myslivci si však nemohou střílet, co chtějí, veškeré plány odlovu prochází schvalováním na odborech životního prostředí příslušných městských úřadů.
"Kamzíci sem jednoznačně patří, o tom není žádná diskuse. I Evropská unie říká, že jakékoliv zvíře, když někde žije tři generace, tak je původní. Nechápu, proč tedy ochranáři říkají nepůvodní zvěř musíme zlikvidovat. Asi proto, že kamzíky je snadné vystřílet," podpořil svého kolegu další ze spoluautorů petice Jiří Pecháček z Hlavnice na Opavsku
Zastánci kamzíků chtějí dosáhnout toho, aby kamzíci v Jeseníkách byli považováni za původní zvěř a požívali řádné ochrany. "Budeme dál sbírat podpisy, nepočítáme s tím, že to budeme v dohledné době uzavírat. Ještě necháme petici běžet nějakou dobu podle zájmu a pak to předložíme statutárním orgánům," řekla další spoluautorka petice Milena Hamerská z Ostravy. Kamzíci skutečně nejsou v Jeseníkách původní. Byli sem vysazení v roce 1912 z alpské oblasti a rychle se tady zabydleli. Koncem osmdesátých let minulého století se jejich stav odhadoval na téměř tisíc kusů. Podle odborníků je ideální stav kolem čtyř set kusů. Dnes žije v Jeseníkách asi sto dvacet kamzíků. Tento počet podle jejich zastánců nezaručuje ani řádné rozmnožování.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.