Přihlásit

Prosinec v myslivosti (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je pro to hned několik důvodů, nejdůležitější je minimalizace škod na zemědělských a lesních kulturách. Intenzita přikrmování se zvyšuje s nástupem chladného počasí či po napadnutí sněhové pokrývky.
Nejvhodnější krmiva jsou kvalitní luční seno v kombinaci s menším množstvím ovsa nebo kukuřičné siláže. Tam, kde je přikrmování zvěře prováděno správně, jsou škody téměř nulové.
Díky plošné likvidaci chovů skotu ubývá zdrojů siláže či senáže. Zvláštní péči vyžaduje zaječí zvěř a ihned po napadnutí sněhu je nutné instalovat malé krmelečky naplněné senem a další otýpky sena přivázat ke keřům.
Zajíci rovněž rádi okusují mladé větve ovocných stromů, které se po ořezání nechají ležet na zemi. Lidé nemusí být ke strádající zvěři lhostejní a jejich pomoc bude vítána. Přikrmování zvěře může pomoci dětem nalézt zájem o přírodu, který se z dnešní společnosti postupně vytrácí. Zvěři v zimním období škodí lidská bezohlednost, je citlivá na rušení.
Nebezpečí pro zvěř představují volně pobíhající psi, proto se nestyďme použít pro své čtyřnohé miláčky vodítko. Chráníme tím nejenom krásu přírody, ale i svého psa. Psi se díky široké tlapce dokážou velmi rychle pohybovat na sněhu i v měkké oranici, kde se srnčí svými úzkými spárky boří a prakticky nemá šanci na únik.
Myslivecká stráž v lecích pomáhá při monitorování zlodějů vánočních stromků. Počet střetů vozidel se zvěří na silnicích narůstá, jsou způsobeny zejména nepřizpůsobením rychlosti vozidla za snížené viditelnosti a kluzkému povrchu vozovky.
Policie ČR pokračuje na honech v kontrolách technického stavu zbraní, platnosti všech potřebných dokladů a zákazu konzumace alkoholu. Letošní výsledky opět dokládají minimální zjištění přestupků. K lovu patří dodržování tradic, nikoliv alkohol.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.