Přihlásit

Medvědi hrozí turistům v Tatrách. Kvůli teplu nespí (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ačkoli je už prosinec, medvědi hnědí v níže položených částech Vysokých Tater na Slovensku a v Polsku se ještě neuložili k zimnímu spánku. Na horách panuje poměrně teplé počasí, na zemi neleží sníh a zvířata mají dostatek potravy.

"Ale kvůli tomu, že ještě neusnuli, nejsou nijak podráždění," uvedl Filip Ziemba z polského Tatranského národního parku. Dodal, že kdyby se neochladilo a sníh by nenapadl, mohlo by se stát, že by se medvědi k zimnímu spánku neuložili vůbec.

Tak tomu je v Dolomitech, kde v posledních letech panovaly velmi mírné zimy, nebo v horách na Balkáně. Zda medvěd na zimu usne, záleží podle odborníků také například na tom, jestli si mladé zvíře najde po opuštění matky teritorium a vhodný brloh.

Jinou zkušenost s agresivitou medvěda ale udělal myslivec, který se vvydal s kolegou na obchůzku nedaleko obce Lipovec na Slovensku. Zvíře ho napadlo a život myslivci zachránil až lovecký pes, který medvěda zahnal. Podrobnosti ZDE.

Do většího nebezpečí se ale dostal neopatrný muž, který přelezl do výběhu medvědů ve švýcarském Bernu. Život mu zachránil policista a musel kvůli tomu na zvíře vystřelit. Více ZDE.

Medvědi hnědí žijící ve Vysokých Tatrách do zimního spánku upadají teprve tehdy, když v okolí nemohou najít nic k snědku. "Letos jim ale zatím hlad nehrozí, vydávají se až na Podhale v polském podhůří Tater. Na zahradách žerou jablka ze stromů, krmí se jeřabinami," řekl Filip Ziemba z polského Tatranského národního parku, který zkoumá, jak medvědi žijí. Spí jenom ti jedinci, kteří jsou v opravdu velké nadmořské výšce.

Medvědi v Nízkých Tatarách se ke spánku uložili

Usnuli už naopak medvědi ve slovenských Nízkých Tatrách a ve Velké Fatře. "Zalehli přesně, jak měli - mezi Martinem a Kateřinou. Aktivní už jsou jenom mladá, nezkušená zvířata," řekl zoolog Miroslav Saniga, který pravidelně pozoruje osm medvědích brlohů.

Meteorologové v Polsku předpovídají, že se v příštích dnech výrazně ochladí, před Vánocemi má ale podle nich přijít oteplení.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.