Přihlásit

Pět kusů srnčí zvěře postřílel pytlák zřejmě jen pro zábavu (Žďárský deník

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Celkem pět kusů uhynulé srnčí zvěře bylo myslivci postupně nalezeno v okolí obce Nová Ves na Velkobítešsku. Pytlák na území honitby Borovina-Vidonín před asi dvěma týdny postřílel nejen tři dospělá zvířata, ale i dvě zhruba roční srnčata.
"Vypadá to, že byly použity celoplášťové střely, které se běžně využívají pro sportovní terčovou střelbu. Zvěř tedy někdo zřejmě zabil pouze pro zábavu," vyjádřil se k případu pytláctví Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. Vzhledem k tomu, že tento typ nábojů má hladký průstřel, a není tedy primárně určen pro lov, některá zasažená zvířata před svojí smrtí musela ještě dlouhé hodiny krvácet a trpět. "Některé kusy jsme našli přímo na řepkovém poli v blízkosti silnice mezi Novou Vsí a obcí Heřmanov. Další zvířata ale až dál, u vody, kam se zřejmě již postřelená snažila dostat. Pokud zvěř krvácela, měla pravděpodobně i horečku a v tuto chvíli právě vodu intuitivně hledala," popsal Josef Holý, myslivecký hospodář honitby Borovina-Vidonín.
Právě on byl jeden z těch, kteří uhynulou srnčí zvěř na poli objevili. Na místo se totiž začali slétávat krkavci a teprve když mrtvoly zvířat oklovali, všimli si myslivci drobných teček. Právě ty ukazují na použití celoplášťového střeliva. Jeho pravým opakem jsou střely používané myslivci, jež se rozevírají až v těle zvěře, kde jí roztrhají nejen vnitřnosti, ale i nervy, a zajistí tak rychlou smrt.

Střelba zajíců z auta
Případ pytláctví, kdy pachatelům nejde pouze o maso, zvěřinu nebo trofeje, není na Žďársku bohužel prvním. "Před několika lety jsem seděl na posedu poblíž obce Cikháj, když jsem slyšel halas a střelbu. Autem tam jeli mladíci, kteří se bavili střílením na zajíce za jízdy. Chytit se je nepovedlo, ujeli," uvedl Oldřich Sedlář. Problémem je podle něj i vyčíslení škod na upytlačené zvěři. Pětice srnců a srn zastřelená u Nové Vsi byla oceněna na šest tisíc korun. Jedná se ale jen o výkupní hodnotu masa, ceníky totiž v případě srnčí zvěře například narozdíl od mufloní či jelení neexistují.
Případem pytláctví u Nové Vsi se nyní zabývají policisté. Podaří-li se jim pytláka dopadnout, může jít na dva až pět let do vězení a dostat peněžitou pokutu. Vzhledem k poměrně "nízké" ceně zvěře by se ale asi dočkal nižšího postihu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.