Přihlásit

Šéf myslivců nalíčil past na chráněného jestřába (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejenže byl odhalen, ale dokonce už dostal od úředníků trest stejně jako celé sdružení. Navíc se o něho začala zajímat policie, která prověřuje, zda se nedopustil trestného činu pytláctví.
"Porušil zákon o myslivosti. Ve správním řízení jsme ho už potrestali," řekl Právu František Bočan z odboru životního prostředí Městského úřadu ve Stodu.
O jaký konkrétní postih se jednalo ale Bočan nechtěl říci. S dalšími sankcemi se přidala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Udělili jsme desetitisícovou pokutu mysliveckému spolku," uvedl šéf regionálního pracoviště ČZPI v Plzni Zbyněk Sevelka.
Nelegální past v podobě tzv. jestřábího koše s živým holubem myslivec nalíčil u voliéry, kde spolek chová bažanty. Tvrdil, že jestřáb v bažantnici zabíjí kuřata. "Byla to pitomost. Za ty maléry, které z toho teď máme, to opravdu nestálo. Jenže jsme nevěděli, jak se dravce, který nám způsobil velké škody, jinak zbavit," uvedl Hodan.
Strach z trestního stíhání ale mít nemusí. I kdyby policisté dospěli k závěru, že se trestného činu pytláctví dopustil, po Novém roce by museli obvinění zrušit. Začne totiž platit novela trestního zákona, podle níž je trestně odpovědný jen ten, kdo zakázaným způsobem uloví zvíře v hodnotě nejméně pět tisíc korun.
A protože šéf myslivců jestřába neulovil, jeho jednání by mohlo být kvalifikováno maximálně jako přestupek. Naopak ohrožen trestním stíháním může být hospodář spolku, který jako člen myslivecké stráže nastražení koše schválil.
V jeho případě policisté prověřují, zda nedošlo k trestnému činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.