Přihlásit

Pytláci připraví oboru o statisíce (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O statisíce korun už připravili pytláci majitele obory v Moravském Krumlově. Místní lesy se totiž stávají vůbec nejčastějším cílem pytláků na Znojemsku. Ročně jde zhruba o deset případů.
"Pytláctví je u nás velký problém. Už deset let se to snažíme řešit s policií, ale zatím se to moc nedaří. Za tu dobu nás pytláci připravili, ať už ve zvěřině, nebo trofejích, o řádově statisíce korun," posteskl si Oldřich Konečný ze správy moravskokrumlovské obory, která je jedinou svého druhu na Znojemsku.
Jeho slovům odpovídá i výsledek nedávné celonoční policejní akce v oboře. Policisté při ní zkontrolovali osmdesát lidí, včetně myslivců. "Jak policisté v uniformách, tak i kriminalisté v civilním oděvu celou noc monitorovali pozemek o výměře více než dva tisíce hektarů s početnými stády jelení, srnčí a mufloní zvěře. Policisté vybaveni speciální technikou v průběhu noci zkontrolovali přes osmdesát osob. Při kontrolách se zaměřili především na to, zda při sobě nemají lovecké zbraně a zda mají k případnému lovu patřičné povolení. Žádná z osob se v oblasti myslivosti nedopustila protiprávního jednání," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.
Blokovou pokutou řešili policisté jen několik přestupků v oblasti dopravy. "Policisté z místně příslušných obvodních oddělení i kriminalisté z krajského ředitelství jihomoravské policie plánují podobné kontroly i v příštích týdnech," dodal Malášek.
Oblíbenost moravskokrumlovské obory u pytláků dokládá policejní statistika. "Ročně vyšetřují policisté na Znojemsku kolem deseti případů pytláctví. "Většina případů se týká obory v Moravském Krumlově. V roce 2005 to bylo deset případů, o rok později dva. V dalších letech pak opět došlo k nárůstu. V roce 2007 jsme v oboře evidovali šest případů, loni stejný počet a za letošní rok je to už deset případů. U každého případu jde o škodu v řádech desítek tisíc korun," informovala znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Za trestný čin pytláctví hrozí pachateli až dva roky vězení.
Obora Moravský Krumlov se nachází v předhůří Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce 250-420 m n. m. Lesníci v oboře chovají zvěř jelení, mufloní a černou. "V letech 2004-2007 zde bylo uloveno šest takzvaných zlatých jelenů. Poslední trofej pochází z roku 2007 a je nejen nejsilnější trofejí obory, ale v současné době je i čtvrtou nejsilnější trofejí jelena lesního uloveného v České republice," píše se na webových stránkách Lesů České republiky, pod které obora spadá.
"Ve stejném období byli uloveni také čtyři zlatí kňouři. Co do počtu zlatých medailí ulovené zvěře jsou ale nejkvalitnější zvěří mufloni. V této medailové hodnotě se zde loví ročně okolo deseti kusů," dodává oficiální web Lesů České republiky.
Právě trofeje takzvané zlaté zvěře jsou nejcennější.
"U jeleních trofejí se pohybuje cena i kolem půl milionu korun za kus. U mufloní a černé zvěře jde pak ve stejné kategorii o desetitisíce," řekl Kamil Raboň, který má na odboru životního prostředí Městského úřadu v Moravském Krumlově na starosti myslivost.
Důvodů oblíbenosti právě moravskokrumlovské obory u pytláků je podle něj více.
"Jednak jde o koncentraci divoké zvěře, která je v oplocené oboře podstatně větší než v běžném lese. A pak i to, že přímo přes oboru u Krumlova vede státní silnice. Pro pytláky je tak tento prostor velice snadno dosažitelný," dokončil Raboň.

***
Případy pytláctví
Rok   Znojemsko         Z toho
           celkově        obora u MK
2005     ?                    10
2006    10                     2
2007    10                     6
2008    18                     6
2009    11                   10

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.