Přihlásit

Pelhřimovsku se srnčí nákaza vyhnula (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pelhřimovsko
Onemocnění virového původu papilomatóza, které se v poslední době rozšířilo mezi srnčí zvěří na Jindřichohradecku, by člověka ohrozit nemělo. Pelhřimovským revírům se nákaza zatím vyhýbá. Přesto je důležité dbát na hygienu. Říkají to pracovníci státní veterinární správy.
"Jedná se o virové onemocnění, které způsobuje tvorbu nezhoubných nádorů na kůži hlavy, hřbetu a v břišní krajině," vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy Jiří Šulc.

Pomohlo by přidání selenu a zinku
Onemocnění se v poslední době objevilo ve dvou lokalitách na Jindřichohradecku, a to v honitbách v Kunžaku a ve Volfířově.
"Zatím musím zaklepat, ale u nás na Pelhřimovsku se nákaza naštěstí nevyskytla. Není radno jí však podceňovat, jelikož je celkem nebezpečná," sdělil předseda pelhřimovského mysliveckého sdružení František Dohnal.
Nákaza se vyskytuje i u hospodářských zvířat, ale tam se dá na rozdíl od volně žijící zvěře léčit. Po ulovení případně nakažené srnčí zvěře by neměli lovci nádory odřezávat a nechávat volně v přírodě, aby se nákaza nešířila.
"Lovci by měli hned informovat úředního veterinárního lékaře - krajskou veterinární správu. O použití zvěřiny by měl rozhodnout úřední veterinární lékař," uvedl Jiří Šulc. Prevencí pro zdravou srnčí zvěř, která je součástí přírodního bohatství státu, bylo přidání selenu a zinku do krmení.
Na to však myslivci nemají finance a pomoc státu je zatím v nedohlednu.

***
Papilomatóza je virové onemocnění způsobované papovaviry. Toto onemocnění se projevuje benigními nádorky na kůži a sliznicích, které mohou vzhledem připomínat květák. K infekci dochází prostým dotekem již nakažené části.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.