Přihlásit

Kvadruplegik střílí z brokovnice úst (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šestačtyřicetiletý muž z New Jersey dostal povolení k držení brokovnice. Na tom by nebylo nic tak divného, ale výjimečné je, že Jamie Cap nemůže ovládat ani jednu končetinu. Kvadruplegický muž bude ovládat brokovnici pomocí speciálního zařízení v ústech.

Jamie Cap se stal kvadruplegikem před 30 roky, když hrál americký fotbal. Po zranění páteře přestal cítit a ovládat končetiny. Přišel tak nejen o schopnost chůze, ale i o jeho nejoblíbenější koníček - lov. Dlouhých 30 let nemohl střílet na zvířata, teď se to konečně změnilo.

Střelec bez rukou
Přátelé mu vyrobili speciální systém, díky němuž může střílet z opakovací poloautomatické brokovnice. Ovládá ji pomocí náustku, který má v ústech. Není schopen z ní střílet bez pomoci dalšího lovce - ten musí zbraň nejprve odjistit. Potom Jamie Cap pomocí jazykového ovládání zamíří na cíl a stiskne zuby spoušť - tím vypálí.

Brokovnice je umístěná na jeho invalidním vozíku. "Jsem tak šťastný, že ani nemůžu najít slova. Když se po 30 letech vrátíte k něčemu, co jsme nemohli celou dobu dělat, je to nádhera."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.