Přihlásit

Miliony asi zmůžou všechno (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle zpravodajského portálu Euro.cz. má zatím oboru pronajatu a chová v ní daňky. Počíná si ale tak, že jej za to dlouhodobě kritizují ekologové. Od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) mu hrozí pokuta. Novotného způsob hospodaření podle ochranářů vede k devastaci vzácné přírody v oboře.
Podle portálu státní podnik Lesy České republiky předal ministerstvu zemědělství podklady pro směnu pozemků mezi státem a Novotným. Podnikatel chce získat zcelené pozemky v oboře o 1130 hektarech výměnou za 1390 hektarů. Jím nabízená půda státu je ale nezcelená. Jde celkem o pět parcel v republice. Pokud se transakce uskuteční, půjde o >směnu lesních pozemků nebývalého rozsahu«. Navíc Lesy ČR prý obvykle postupují opačně a snaží se získávat již zcelené pozemky.
Novotný čelil v minulosti opakovaně kritice za to, že nechal zvěř v oboře přemnožit, což způsobilo zničení tamní vzácné květeny. Kontroly ukázaly, že v ní bylo 1258 daňků, tedy třikrát více, než bylo povoleno. Žilo v ní i 66 jelenů, tedy dvakrát více, než připouštěly stanovené normy. Nedávno řekl, že vše uvede podle přání ochranářů do pořádku.
ČIŽP s ním vede správní řízení, v němž hrozí pokuta, za nedodržení stanoveného množství chovné zvěře a za škody, které vyhladovělí daňci napáchali na porostu v oboře. >Sežrali celé bylinné patro biotopu. Tam, kde by měly kvést orchideje, schází i rostliny, které zvěř běžně ani nežere,« uvedla letos v létě k případu ředitelka Inspekce životního prostředí Eva Tylová.
Další správní řízení vede s Novotným správa CHKO Bílé Karpaty. Měl zajistit, aby se daňci nedostávali do rezervace Kútky, která je v oboře, a nespásali vzácné rostliny. Zatím se tak nestalo.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.