Přihlásit

Hejtman Hašek je proti převodu obory (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Oznámil to v pátek jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) a zároveň oznámil, že vyzve ministra zemědělství Jakuba Šebestu, aby směně a převodu pozemků zabránil, neboť ve věci je řada nevyjasněných otazníků. Hašek se domnívá, že celá kauza s převodem by se měla řešit standardně až po parlamentních volbách.
Novotný má oboru o výměře 1130 hektarů pronajatou a chce ji získat výměnou za 1390 hektarů, jenže nabízí nikoli ucelený kus země, nýbrž pět parcel roztroušených po celém území republiky. V oboře Novotný chová daňky, ale takovým způsobem, že ho dlouhodobě kritizují ekologové. Zvěř se přemnožila, 1258 daňků je třikrát více proti povolenému množství. Zvířata hlady ožírala větve všech stromů a likvidovala i vzácné rostliny, přesto hladověla. Podobně to bylo s jeleny - 66 kusů je dvakrát více proti normě.

Hrozba pokuty
Podnikatel v minulých dnech řekl, že vše uvede podle přání ochranářů do pořádku. Nicméně Česká inspekce životního prostředí a CHKO Bílé Karpaty s ním vedou správní řízení, hrozí mu pokuta. Podle Ivana Jongepierova ze Správy CHKO již Novotný stavy zvěře snižoval.
S převodem pozemků nesouhlasí mj. starosta Strážnice na Hodonínsku Risto Ljasovský (nez.). "Je to skrytá privatizace obory a nelogické rozbití vlastnictví lesů na území CHKO, kde Lesy ČR mění ucelený les za roztříštěné pozemky po celé zemi," prohlásil nedávno. Právo již také upozornilo na osobní vazby mezi ministrem Šebestou a Novotným. Napětí v celé kauze vyhrotil také nedávný požár lovecké chaty v oboře, Novotný nevylučuje úmyslné zapálení.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.