Přihlásit

Nadílky se dočkala také lesní zvěř (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ač myslivci v zimním období chodí zvířata přikrmovat pravidelně, o Vánocích často k obvyklému menupřidají něco navíc.
Nejméně dvakrát do týdne vyráží ke svému krmelci mezi Stržanovem a Světnovem na Žďársku také Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. "Pokud je takové počasí jako teď, tedy minimum sněhu a poměrně vysoké teploty, vypravím se sem tak dvakrát do týdne. Když jsou ale silné mrazy a hodně sněhu, chodím častěji," vysvětlil Oldřich Sedlář.
Ke krmelci, o nějž se stará, chodí nejčastěji srnčí zvěř, kromě ní pak zajíci, ptactvo a občas tam zabloudí kuna či liška. Na své si přijdou také divoká prsata, která mají svoje koryto na nedaleké louce. Tam na ně čeká krmná mrkev, brambory a speciální granulované krmivo. Právě tento typ krmiva se na Žďársku používá nejčastěji.
"Jedná se o lisovanou směs, jejíž převážnou část, asi šedesát procent, tvoří obiloviny. Dále jsou tam vojtěškové úsušky a samozřejmě nejrůznější vitaminy a minerály," popsal žďárský myslivec. Vše je navíc podle něj obohaceno látkami, které zabraňují tomu, aby směs plesnivěla. Na tomto krmivu si v krmelci u Stržanova mohou pochutnat zajíci, srnčí i černá zvěř.
Kromě toho tam na ně čeká klasické seno, kaštany, usušený tvrdý chléb nebo krmná kapusta. Štědrovečerní nadílku ale dostávali také ptáci, kteří mají u krmelce své zastřešené krmítko. "Létají sem hlavně sýkorky, pro které tu mám lojové koule nebo slunečnicová semena," uvedl Oldřich Sedlář.

Dravci dostali kapra
Na blízkou louku se však slétají i mnohem větší ptáci - dravci, například káňata nebo poštolky. Ti měli tento rok sváteční jídlo alespoň trochu podobné jako ve většině domácností. Pochutnat si totiž mohli na kapřích hlavách a na pořádné kupce rybích vnitřností.
Současné počasí není pro lesní zvěř zatím nijak rizikové. "Horší je, napadne-li hodně sněhu a je mráz a vítr. Zvěř musí spalovat své tukové zásoby, aby se zahřála. Hodně sil ji také stojí úprky závějemi, například před lidmi či psy," podotkl myslivec. Ve chvíli, kdy zvířata své tukové zásoby spálí, dojde na svalovinu, jejíž nadměrné ztráty pro ně mohou být fatální.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.