Přihlásit

Pytláci skolí každé páté zvíře. Kupují od nich i hospody (TN.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dnešní pytláci jsou špičkově vybavení i vyzbrojení, zvěř dokáží zabít na velkou vzdálenost i úplně potichu - třeba lukem. Podle odhadů myslivců stojí za každým pátým zastřeleným zvířetem.

Je proto jasné, že osmdesát tisíc kusů zvěře ročně neslouží k jídlu jen černým lovcům s rodinami. Proto se reportér naší televize vypravil do třech restaurací, aby zjistil, jestli s ním jako prodejcem upytlačené zvěře vyrazí dveře.

Aby vyzkoušel co nejširší škálu podniků, vybral náš štáb vesnickou hospodu, luxusní restauraci i penzion, který láká hosty na domácí kuchyni. Nabízel přitom legálně ulovenou srnu. Tu od upytlačeného kusu odlišuje jen detail, který se však dá snadno odstranit.

A výsledek? Ve vesnické hospůdce je evidentně důležitá cena a protože pytlák naoko nabízí maso hodně levně, hospodský se srnčímu brání jen okamžik.

Podobný výsledek přináší i návštěva zaběhnuté restaurace v centru Brna. Majitel podniku má z načerno ulovené srny evidentně také radost.

Největší překvapení ale čekalo v malém penzionu na kraji města. I tady reportér- "pytlák" okamžitě dostal číslo na majitele. Ale byl odmítnut. Důvodem ale nebylo to, že by byli v penzionu samí poctivci. Podnik už evidentně měl svého černého dodavatele.

Na celé věci věci je nejsmutnější to, že od nového roku bude pytláctví v některých případech místo pěti lety ve vězení trestáno jen pokutou. A dá se tak čekat, že černí lovci budou ještě aktivnější než dřív.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.