Přihlásit

Toulaví psi štvou lesní zvěř (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Volně pobíhající psi znepokojují myslivce v Prostřední Bečvě. Čím dál častěji se totiž vyskytují v okrajových částech obce a hlavně v honitbách.
"Štvou srnčí zvěř. Ta pak může po dlouhém běhu uhynout na zápal plic," je znepokojen starosta Prostřední Bečvy a člen tamního mysliveckého spolku František Juřík. Na policii, která má odchyt psů na starost, se myslivci zatím neobrátili. S neukázněnými majiteli psů se snaží dohodnout po dobrém. "Chceme hlavně apelovat na jejich dobrou vůli a zdravý rozum," vysvětluje Juřík.
Pokud totiž nechá majitel pobíhat svého psa volně na místech, kam nesmí, může se stát, že psa zastřelí myslivecká stráž. "Za posledních pět let jsme naštěstí nemuseli takovéto spory řešit," doplnil předseda vsetínského mysliveckého spolku Jiří Durmon.
Zatoulaná zvířata způsobují problémy také městským strážníkům v Rožnově pod Radhoštěm. Ti jsou nuceni domlouvat majitelům, kteří mnohdy opakovaně porušují městskou vyhlášku nebo zákon. Kromě toho musí též policisté absolvovat speciální školení na odchyt zatoulané zvěře.
"Dost nás to zaměstnává," komentoval situaci ředitel rožnovské Městské policie Daniel Vašut.
Zatoulané psy odvážejí strážníci do útulku. Pokud tam přijedou v nočních hodinách, je běžnou praxí, že u sebe mají od tohoto zařízení klíče. Nejvíce zaběhnutých psů odchytávají po silvestrovských oslavách.
"Psi jsou z rámusu vyplašení a utíkají, " objasnil pracovník ze vsetínského psího útulku Jakub Hába.
Podle policie se oproti minulým rokům situace zlepšila. "Lidé si dávají na svá zvířata na Silvestra větší pozor," vysvětlil zástupce ředitele vsetínské Městské policie Libor Vráblík.
K manipulaci se zvířaty používají strážníci speciální rukavice, tyč a k dispozici mají také narkotizační pušku.
Součástí výbavy jsou i kleště na plazy.
Kromě psů a koček odchytávají strážníci například také ovce, krávy, hady, ptáky nebo koně.
Právě velká zvířata jim často způsobují těžkosti. "Jednou jsme měli ustájeného koně u služebny půl dne, než se nám podařilo vypátrat jeho majitele," vzpomněl nedávnou příhodu ředitel rožnovských strážníků Daniel Vašut.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.