Přihlásit

Veterináři: Na Silvestra nenechávejte psa samotného (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Oslavy Nového roku 2010 se nezadržitelně blíží, což kromě maminek dětí, které tráví noc mimo domov, dělá těžkou hlavu také majitelů psů. Je obecně známo, že každé zvíře se nečekaného ahlasitéhozvukubojí. Takové stresové situace vyplašený pes řeší jednoduše útěkem. Pokud jemuznemožněn všelijak vyje, třese se, zalézá pod nábytek či do kouta, kde se choulídoklubíčka.

Zvíře je třeba zabavit
Pochopitelně každý majitel nevidí rád svého domácího kamaráda v takovém stavu, a proto se snaží všelijakými způsoby mu v danou noc ulevit. Kristýna Makovcová má roční fenku Alzu. Jak sama říká, o použití sedativ nikdy neuvažovala. "Naše fenka zažije silvestrovskou noc poprvé, jelikož při minulých oslavách jí bylosotvapártýdnů. Možnáse petard bát nebude, někteří psi to zvládají dobře. Když jsme měli našeho prvního pejska, tak se všelijakých ran velmi bál. Stačil sebemenší hluk a musela jsem ho domů nést. O nějakých sedativech jsem ani nepřemýšlela, vždy jsem se s ním zavřela do koupelny, kde není nic vidět a snažila se ho uklidnit. Letos je zatím situace dobrá, jelikož nikdo nic neházel ani na Mikuláše. Zato minulýrok byl veliký rámus," prozradila Kristýna jak zvládásilvestrovskounoc. Podle rad odborníků by v žádném případě nemělo být zvíře zavřeno samo v pokoji, ale v čas největšího hluku by s ním měl vždy někdo být a uklidňovat ho. "Zvíře je třeba zabavit, hladit ho a neustále s ním komunikovat. V žádném případě ho nikam nezavírat, nezamykat a nechávat ho o samotě, tím se stres jen zvýší a pes bude úplně zmatený," vysvětlil Kladenskému deníku veterinář Karel Klaus zKladna.

Řešením jsou i sedativa
Zklidnit zvíře lze také pomocí sedativ, ovšem některá se jim brání. Pokud s nimi váš pes problémy nemá, radí doktor je obalit v mase.
Více odchytaných a zatoulaných psů zaznamenává po silvestrovských oslavách také útulek Bouchalka u Buštěhradu. Jak informovala jeho majitelka Eugenie Sychrovská, většina psů se šťastně vrátí domů.
"Přírůstek jsme zaznamenali již od začátku prosince, jelikož mládež bouchá petardy i o Mikuláši. Také myslivecké hony jsou z tohoto pohledu katastrofa, protože rány z pušek psy také vyplaší. Mohu říci, že valná většina zvířat se dostane zpět ke svému majiteli. Lidé by neměli počítat s tím, že pes neuteče, ale naopak zvíře udělá všechno pro to, aby uniklo. Samozřejmě, že pro zvířata jsou rány petard stresové, ale každá větší bouřka způsobí to samé," popsala Sychrovská.
Pokud vám při vítání Nového roku uteče ze zahrady pes, měli byste ihned informovat psí útulek Bouchalka. Čekání několik dní, zda se zvíře vrátí je často zbytečné. Stačí zavolat do útulku či poslat SMS zprávu nebo e-mail, do kterého uvedete rasu, popis psa, kde a kdy se ztratil a svůj kontakt. Podle Eugenie Sychrovské se může stát, že do dvou hodin bude zjištěno, kde se zaběhlý pes pohybuje. Majitel si pro něj pak může dojet. Ušetří peníze za odchyt. Také každý den, který pes stráví v útulku, znamená pro jeho majitele stokorunový výdaj.
Nejdůležitější rada zní: nenechávejte svého psa samotného.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.