Přihlásit

S přikrmováním lesní zvěře velmi opatrně (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přikrmování lesní zvěře se každoročně obzvláště v zimním období stává hojně diskutovaným tématem. Podle myslivců má však i tato na první pohled užitečná činnost své meze, a je-li prováděna nesprávným způsobem, může dokonce i uškodit. V žádném případě pak nedoporučují, aby se lidé vydávali do lesa například se zbylým vánočním cukrovím a podobně.
Obdobním hojnosti by navíc pro zvěř měl být spíše podzim, kdy sbírá energii na nadcházející chladné měsíce. Jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Jan Janoušek uvedl, že zvěř je na zimu dobře vybavena.
V tomto období má navíc asi jen třetinové požadavky na přísun potravy a dokáže se o sebe obstojně postarat i tehdy, kdy na zemi leží deseticentimetrová vrstva sněhu.
"Na Valašsku je dostatek podrostu, například ostružiní, které je velmi výživné a pro zvěř nutričně hodnotné," řekl Janoušek. Situace začíná být pro zvěř vážná ve chvíli, kdy sněhová pokrývka dosahuje asi čtyřiceti centimetrů. "V mrazivém počasí je důležité, aby měla zvěř hlavně přístup k vodě. Proto je třeba udržovat studánky a vybrané potůčky nezamrzlé," upozornil Janoušek. Co se přinášeného krmiva týče, myslivci doporučují poradit se nejprve s nimi, popřípadě jim zamýšlenou potravu raději přinést. "V žádném případě nejsou vhodné zbytky od Vánoc, které obsahují tuky, nevhodná je také pšenice. Přijatelný je třeba suchý chleba nakrájený na čtverečky či oves," vysvětlil Janoušek.

Do lesa jen opatrně a psi na vodítko
Myslivci nedoporučují ani nadměrný pohyb po lese. "Je třeba se vyhnout zejména klidovým zónám, kde zvěř zalehává. Určitě by se v lese neměli volně pohybovat psi," zdůraznil jednatel spolku. Lesní zvěř totiž v zimě při nadměrném pohybu rychle ztrácí energii a je náchylná na uštvání. "Dostane-li například srnčí zápal plic, znamená to v podstatě jistou smrt," poznamenal Janoušek.

Vánoční cukroví ne
Před nájezdy do lesů, byť s cílem přikrmovat zvěř, varoval také lesník Václav Grossmann z Valašského Meziříčí. "Osobně jsem se sice ještě nesetkal s tím, že by lidé nosili do lesa například zbylé vánoční cukroví, v každém případě je ale lepší nechat přikrmování na myslivcích, nebo s nimi přinášenou potravu alespoň zkonzultovat," nechal se slyšet Grossmann.
Důležité je podle něj pohybovat se pouze po lesních cestách a vyznačených chodnících. "Zvěř velmi dobře ví, kde jsou místa s frekventovaným pohybem lidí. Podle toho si také vyhledává denní zálehy," vysvětlil Grossmann.
Podle jeho slov to neznamená, že je v zimě lidem vstup do lesů zapovězen. "Je jen třeba chovat se klidně a civilizovaně. Mluvit v této souvislosti o jízdách čtyřkolkářů a podobně snad ani není třeba," dodal Grossmann.
S přikrmováním občas myslivcům vypomáhají nejrůznější mládežnické spolky a další organizace. "Jeden z našich kroužků pořádal zdobení vánočního stromečku v lese. Zvířátkům děti nosily různé dobroty," potvrdil ředitel Střediska volného času Alcedo ve Vsetíně Pavel Bartoň.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.