Přihlásit

Srny za 13 tisíc, muži hrozí vězení (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté chytili v pondělí na Šumpersku pytláka, který se přiznal k zastřelení tří srn. Pokud by nezabíjel zvířata ve velkém, policie by se případem vůbec nezabývala. Podle nového trestního zákoníku, který platí od Nového roku, je totiž pytlačení se škodou nižší než 5000 korun pouhým přestupkem. Hodnota skolených srn je ovšem vyšší a šestatřicetiletého cizince čeká stíhání a teoreticky až dvouletý trest vězení. "Stíhán bude, škoda na zabitých srnách je totiž stanovena na 13 tisíc korun," potvrdil LN šumperský policejní mluvčí Josef Bednařík. Pytlákovi navíc zřejmě uškodí fakt, že nemá zbrojní průkaz a zvířata střílel svojí remingtonkou načerno.
Policie lapila pytláka krátce poté, co srny zabil. Na svoji poslední výpravu se cizinec vydal v noci z neděle na pondělí, policejní hlídka si ovšem všimla podezřelého terénního auta a vydala se po stopách pneumatik proti směru jízdy vozu. Na poli u obce Maršíkov pak policisté objevili dvě tratoliště krve.
Auto i pytláka pak našli v sousední vesnici. Muž, který byl u auta, při spatření policistů utekl do domu. Vozidlo bylo v zadní části otevřené, prázdné, ale byly zde stopy krve.
V domě pak policisté objevili dvě čerstvě ulovené srny a zbytky třetí, která zemřela již dříve. Pytlák se na místě přiznal a dobrovolně odevzdal svoji kulovnici.
Drobné pytláctví už není trestným činem Dopadnout pytláka bývá pro policii složité. Pokud totiž hříšníka nechytí přímo při činu, nemá se často při pátrání a shromažďování důkazů čeho chytit.
Soudy navíc už teď pytláctví trestají poměrně benevolentně. Například v roce 2008 policie dopadla 145 pytláků. Do vězení ale nešel žádný, 25 pytláků dostalo podmínku, další veřejně prospěšné práce či peněžitý trest.
Nový trestní zákoník platí od začátku ledna a přinesl řadu změn. Zvýšil třeba sazbu za vraždu a další násilné trestné činy. U některých majetkových trestných činů - jako je třeba krádež nebo podvod - naopak sazby poklesly.
Některá provinění proti zákonu přestala být trestným činem úplně. Přestupkem tak je nejen drobné pytláctví, ale třeba i nedovolené pálení lihu nebo řízení bez řidičského průkazu. Vězení se vyhne i část drobných zlodějíčků, nový trestní zákoník totiž v jejich případě chápe recidivu shovívavěji než dosud.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.