Přihlásit

V lesích zase řádí čtyřkolkáři (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neukáznění motoristé zaměstnávají myslivce a ochránce přírody na Valašsku. Ani napadaný sníh je totiž neodradil od toho, aby se proháněli po lesích.
Na čtyřkolkách nebo sněžných skútrech vyjíždějí na chráněná území a do honiteb, kde plaší zvěř.
Často totiž využívají toho, že se v zimě vyskytuje na horách méně turistů než v letní sezóně. "Na jejich řádění nás často upozorní rozbité běžkařské stopy," přiblížil situaci vedoucí správy CHKO Beskydy František Jaskula.
S nekázní motoristů se už několik let potýkají také ve Vidči. Motoristé se tam v honitbách prohánějí ve dne i v noci a plaší lesní zvěř. "Také způsobují škody na pozemcích a ještě se tomu všemu smějí," postěžoval si předseda videčského mysliveckého spolku Josef Cáb.

Vidče se obrátila o pomoc na policii
Tamější myslivci i majitelé poškozených pozemků jsou v posledních dnech velmi rozhořčeni. "Motocyklisty sníh sice odradil, ale ty, co mají čtyřkolky, ne. Před pár dny se proháněli velkou rychlostí po vsi," dodal Cáb.
Se svou stížností se myslivci proto obrátili na tamější obecní úřad. Podle vedení obce Vidče je situace v lesích v okolí vsi dlouhodobě neúnosná. "Informovali jsme policii. Vím, že bezohlední motoristé jsou problémem i pro další obce," objasnila starostka Vidče Štěpánka Mikulenková. S neukázněnými motoristy se potýkají i ve Velkých Karlovicích. I tam se museli v minulosti obrátit na policii. "Takové chování motoristů odsuzujeme. Sám jsem na ně narazil. Jezdí po hřebenu," připustil starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.
Kromě poškozování přírody, běžkařských a turistických tratí způsobují motoristé nadměrný hluk.
Rámus motorových vozidel plaší lesní zvěř, pro kterou jsou zvuky jako praskání namrzlého sněhu pod skútrem neznámé.
"Policisté v jednotlivých obvodech jsou o motoristech, kteří porušují zákon informováni. Není však snadné dopadnout neukázněné jezdce při činu, " komentovala situaci mluvčí vsetínské policie Ludmila Brousilová.
Policie také pořádá bezpečnostní akce, při kterých proti motoristům v lesích zasahuje.
V červnu loňského roku se tak na Pustevny, Kohútku, Soláň a další lokality sjela přibližně stovka policistů. "Výsledkem byly mimo jiné pokuty za několik desítek tisíc korun. Potom také čtyři trestné činy, řada přestupků a zadržená celostátně hledaná osoba," uvedla Brousilová. Policie spolupracuje také s Lesy České republiky. Pracovníci lesní stráže jsou oprávněni motoristy legitimovat a dát jim pokutu. Praxe je však poněkud jiná. "Je téměř nereálné je zastavit. Prostě ujedou," konstatoval smutně ředitel Lesů České republiky pro Zlínský kraj Martin Pavlíček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.