Přihlásit

Reakce na článek: Vycvičení orli lovili lesní zvěř (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plně chápu plán průběrného odlovu - ale jeho uvedený způsob plnění odsuzuji!
Srnčí zvěř není v našich revírech zvyklá na velké dravce a nemá vycvičeny proti nim účinné obranné mechanizmy.
Několikrát jsem viděl v televizi autentické záběry z podobných lovů a nikdy se nezbavím toho zoufalého nářku této takto zabíjené ušlechtilé zvěře. Ať se pan Franěk na mě nezlobí, ale jím uváděný způsob srovnávám se štvaním bojových plemen psů na nic netušící oběť!
Dle mého názoru je trochu jiná situace, když draví ptáci loví svou kořist bez vlivu člověka. Zainteresovaní myslivci poprávu namítnou, že i při nepovedeném výstřelu, vysoce mechanizované sklizni zemědělských plodin či pod koly aut zvěř trpí a mají pravdu, ale přesto si dovolím - ve vší úctě k sokolnickému stavu - tvrdit, že popsaný způsob nemá v našich polních honitbách své důstojné místo!
Autor též píše, že tímto způsobem plnilo myslivecké sdružení plán lovu, ale také umožnilo i výcvik orlů, kteří patří zaměstnancům pražského letiště. Nevím, kolik srnčí zvěře se vyskytuje na ploše letišť na území hl. m. Prahy a jak je tato spárkatá letovému provozu nebezpečná. Spíše jsem slyšel o holubech či houfech špačků - ale mohu se také mýlit.
Přeji všem ctitelům krásné české myslivosti i přes možné dílčí nezdary upřímné "Lovu zdar!"
Josef Holý, Slabce
myslivec

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.