Přihlásit

Začátek roku v okresní myslivecké organizaci (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počátek nového roku přivítal všechny velmi tvrdou zimou a velkou vrstvou sněhu, což nadělalo starosti mnoha honitbám a mysliveckým sdružením v celém okrese.
Ze strany myslivců to znamená zabezpečit intenzivní pravidelné přikrmování spárkaté a drobné zvěře dostatečně kvalitním krmením - obilninami, senem, solí a výhodné je přikrmovat i dužnatým krmivem, jako je řepa, jablka, mrkev apod.
K zajištění tohoto současného úkolu je u každého myslivce potřeba mnoha dobrovolných a bezplatných hodin a každodenních starostí. I zde by mohli ochránci přírody a zvířat myslivcům pomoci, místo stálé kritiky co dělají špatně a jak škodí přírodě - je to jen k smíchu.
Přestože je v současné době tvrdá zima, musejí myslivci pokračovat v odlovu zvěře, především divokých prasat, která jsou stále ve vysokém stavu a v mnoha místech okresu dělají škody na zemědělských kulturách. O tom, že se myslivci snaží, svědčí fakt, že za období od 1. dubna do 31. prosince 2009 bylo uloveno - jen na litoměřickém obvodě -1265 kusů černé zvěře.
Vzhledem k tuhé zimě se většina zvěře přibližuje k lidským obydlím za potravou, proto by občané neměli vyhazovat odpadky za ploty zahrad či zahrádek, kde pak divoká prasata způsobují vysoké škody na majetku občanů. Měli by je raději dát myslivcům ke zkrmení v honitbě v krmelcích a zřízených krmelištích pro zvěř uvnitř honiteb. Okresní myslivecká jednota v současné době připravuje zkoušky pro myslivce, které budou probíhat ve dnech 11. a 12. února v Motorestu na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích, kde bude ke zkouškám připraveno 43 adeptů, kteří složí zkoušky o získání prvního loveckého lístku a postupně se zapojí do činnosti v mnoha spolcích v okrese.
O tom, že je nadále zájem občanů - zejména mladých lidí - o práci v myslivosti, svědčí fakt, že při zahájení nového kurzu 9. ledna bylo přítomno 25 zájemců, kteří se započnou připravovat ke zkouškám absolvováním teoretického kurzu ze sedmi předmětů mysliveckých zkoušek, dále pak proběhne myslivecká praxe v některém spolku až do zkoušek, které se uskuteční 10. prosince 2010.
V letošním roce se uskuteční i řada dalších významných akcí na úseku myslivosti, jako bude ozdravná akce pro spárkatou zvěř ve dnech 30. - 31. ledna ve spolupráci s pověřenými úřady v Litoměřicích, Lovosicích, Roudnici nad Labem a Krajskou veterinární správou.
V okrese dále proběhne 14 kynologických akcí - zkoušek lovecké upotřebitelnosti loveckých psů, dva okresní přebory ve střelbě kulí a broky, 2. května se pak na střelnici v Travčicích uskuteční Velká cena - Veřejný závod na loveckém kole ve střelbě na asfaltové terče. V měsíci květnu nás čeká i chovatelská přehlídka trofejí ulovených v roce 2009 při Mezinárodní výstavě psů na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích ve dnech 23. - 24. května.
Tolik stručně k některým akcím, které budou v letošním roce probíhat v celé naší okresní organizaci ČMMJ Litoměřice. Aktivně se zde bude podílet 1300 myslivců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.