Přihlásit

Letošní zima je pro zvěř krutá (Jičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jičín
Zasněžená krajina pod Zebínem přímo vybízí k procházkám nebo sportování. Nejen běžkaři, ale i lidé, kteří si vyšli na procházku sami nebo se svým psem, mohli v posledních dnech cestou narazit na uhynulou zvěř.
"Chodíme sem několikrát týdně. Opakovaně se nám stalo, že jsme tady na nějakou zdechlinu narazili. Jednou to byl mrtvý bažant, dvakrát dokonce uhynulá srnka. Jedna byla u cesty na Zebín, a část druhé jsme objevili zamrzlou v místním potoce," uvedla slečna Renata.

Nález mršiny
Co se dá v takovém případě dělat? Pokud najdete zvěř na místě, které je hodně frekventované lidmi, například na cestě, můžete se obrátit na pracovníky Městského úřadu v Jičíně, oddělení zemědělství a lesního hospodářství. Ti se už postarají kontaktováním příslušných osob o to, aby byla odklizena.
Ovšem ne vždy se podaří zdechlinu nalézt. "Nedávno nám volali lidé, že je pod Zebínem v igelitu vyvržená srnka, v tomto případě se ji už bohužel najít nepodařilo. Pokud nějaká zvěř pojde a není to v lokalitě, kde se pohybuje velké množství lidí, například na cestách, tak se zde mršiny ponechávají jako potrava pro škodnou a nemusí se vozit do kafilérií," uvedla vedoucí oddělení zemědělství a lesního hospodářství Lenka Poláková. Příčinou úhynu v tomto období však není nedostatek krmiva."I zvěř pod Zebínem je pravidelně přikrmována, navíc má tukové zásoby. Problémem je, že zvířata nemají klid a jsou nucena utíkat před lidmi nebo jejich čtyřnohými miláčky. Pokud pes při vycházce začne honit zvěř, běží se jim špatně oběma, oba se propadají, pes srnu ani nemusí chytit. Rozdíl mezi nimi je v tom, že pes jde po vycházce domů, kde je teplo. Srna však zůstává venku v mrazu a dostane zápal plic. Právě ten je jednou z nejčastějších příčin jejich úhynu," dodala Poláková.

Řešení se nabízí
Je tu možnost i pro milovníky přírody, kteří mají k dispozici seno nebo jinou potravu, a chtějí pomoci a zpestřit tak zvěři jídelníček: "Lidé nám sem volají, že chodí na procházky do lesa, a ptají se, jestli mohou ke krmelcům něco dát. Zatím se ale nestalo, že by se na nás někdo obrátil s tím, že má větší množství krmiva, které by nám sem chtěl dovézt, ale pokud se najde někdo, kdo by chtěl vhodné krmení věnovat, určitě se s námi může domluvit," uvedla Kateřina Rychterová z Okresního mysliveckého spolku Jičín. Domluva je možná na telefonním čísle 493 531 654.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.