Přihlásit

Pachových ohradníků u silnic bude v okrese letos ještě víc (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Město Žatec bude mít zastoupení na mezinárodním veletrhu Hohe Jagd & Fischerei. Ten se koná koncem února v rakouském Salzburgu, veletrh je určen pro myslivce, lovce a rybáře a patří k nejprestižnějším v Evropě.
Za město Žatec se na veletrh vydá Kamil Plíšek z odboru životního prostředí. Pojede s dalšími kolegy z Ústeckého kraje.
"Na veletrhu budu prezentovat město Žatec a také tam jedeme s kolegy uzavřít smlouvu na nákup koncentrátu pro pachové oplocenky podél silnic. Na veletrhu bychom jej měli koupit za výhodnější cenu," sdělil.
Pachové oplocenky podél silnic je projekt, do kterého se loni zapojilo město Žatec. Letos se počítá s jeho masivním rozšířením po celém Ústeckém kraji. Projekt si klade za cíl snížit počet srážek aut se zvěří. Podél silnic se nanáší koncentrát, který zvěř odpuzuje.
Na Lounsku, Žatecku, Roudnicku, Lovosicku a Litoměřicku byly už loni v létě instalovány pachové ohradníky. Myslivci z honiteb, které se do projektu zapojily, na rizikových místech podél silnic nanesli na vegetaci specifický koncentrát.
Tam, kde stromy nejsou, zatloukli do země dřevěné tyčky. Na Žatecku se do projektu zapojili myslivci z honiteb Sádek-Lhota, Liběšice-Líčkov, Lišany, Velká Černoc-Lesy ČR a Žatec.

Na Lounsku to bylo Březno u Loun, Chožov, Pátek, Třtěno, Domoušice, Lenešice, Postoloprty a Vrbno nad Lesy. Letos se do projektu zapojí honiteb více, koncentrát se bude nanášet buď na konci jara, nebo během léta.
"Koncentrát imituje pach člověka a šelem - vlka, rysa a medvěda. Ten dokáže odpudit zvěř," vysvětlil Kamil Plíšek. Ohradníky se instalují v zatáčkách a v místech s vysokým porostem stromů, keřů či zemědělských kultur, které nabízejí zvěři kryty. Pachové ohradníky mají odvést zvěř do míst, kde ji řidiči včas uvidí a kde sama také spatří přijíždějící auta. Minimalizovat se tak má střet aut se zvěří.
Střet se zvěří patří k častým příčinám nehod. Škody přitom mohou být relativně malé, někdy jsou ale fatální.
Pachové ohradníky měly velký úspěch. Na sledovaných úsecích došlo ke zhruba 1400 srážkám se zvěří, po použitím koncentrátu toto číslo kleslo na pouhých 70. Pachové zábrany jsou účinné jak na drobnou zvěř, tedy hlavně zajíce a bažanty, tak i na spárkatou - divoká prasata a srnčí.
Pokles střetů aut se zvěří potvrzují i dopravní policisté. "Pokles jsme v místech, kde byly instalovány pachové ohradníky, určitě zaznamenali," řekl Jiří Král, vedoucí dopravní policie v Lounech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.