Přihlásit

Laciná zábava ve Štětí - týrání kachnen šipkami (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Štětí
Neobvyklý přestupek hraničící s týráním zvířat řeší v těchto dnech městská policie ve Štětí. Na labském nábřeží střílí neznámý pachatel šipky po divokých kachnách.
"Minulý týden, když jsem tady byla s dětmi krmit kačeny, jsme zaregistrovaly, že má jedna v boku zapíchnutou jehlu. Pak jsme objevily i další. Oznámila jsem to na městský úřad a v pátek jsem kontaktovala i městskou policii. Tam mě informovali, že už případ řeší," uvedla žena, která na případ upozornila.

Ocelové jehly létají přesně až 30 m
Kachny mají v tělech zapíchnuté zhruba 7 cm dlouhé ocelové jehly, které zřejmě pocházejí z foukačky, jež je za několik set korun volně prodejná na internetu. S těmito jehlami se strážníci ve Štětí setkali poprvé a zpočátku nevěděli, odkud jsou.
"Případ jsme oznámili státní policii, která nám pomohla s identifikací šipek. Zjistili jsme, že jsou to náboje do foukaček, které jsou dostupné na internetu," uvedl ředitel městské policie Jiří Hykl. Jak dále upřesnil, jedná se o poměrně přesné střely, kterými lze zasáhnout cíl až do vzdálenosti 30 m. "Vzhledem k délce jehly 7 cm a intenzitě, s jakou jsou střely z foukaček vystřelovány, se jedná o poměrně nebezpečnou zbraň," upozornil.
Majiteli této nebezpečné "hračky" a zároveň pachateli tohoto přestupku by mohli být podle Hykla chlapci ve věku kolem 15 až 18 let.

Kachny se snaží odchytit ochranáři
"Je hrozné, že se mládež takto nudí a neumí se jinak zabavit. Včera tu byla jedna kachna umlácená a další s šipkami v těle ještě žijí. Je ale obtížné je chytit," uvedla žena, která případ nahlásila. Ta k Labi zamířila opět s krmením, aby se pokusila ptáky přilákat do sítě pracovníků z odchytové stanice.
Strážníkům se zatím nepodařilo chytit žádnou ze zraněných kachen, proto na místě pomáhají ochranáři zvířat ze Záchranné stanice Falco v Dolním Týnci. Jedna kachna již po zásahu šipkou uhynula.
"V pondělí v 10:40 hodin strážníci nalezli jednu lysku uhynulou. Střela z foukačky jí propíchla krk," potvrdil informaci Jiří Hykl.
Pokud by se prokázalo, že kachna uhynula na zranění šipkou, policie může přestupek překvalifikovat na trestný čin týrání zvířat.
Podle informací z webových stránek, kde foukačky prodávají, se se zbraní prodává 12 kusů jehel. Kolik je zraněných kachen, nikdo neví. Je ale možné, že se pachatel vrátí k Labi znovu, proto městská policie žádá občany, aby si všímali, co se na nábřeží děje.
Nyní probíhá u Labe odchyt zraněných kachen. "Našli jsme jednu lysku se zelenou šipkou, tu jsme ale nechytili, protože se k ní nemůžeme dostat. Je nutné ji nalákat co nejblíž. Dále tu plave kachna s pochroumanou nohou a podle policistů je tu ještě kačer s šipkou v boku," řekl Antonín Hazuka ze Záchranné stanice Falco. Odchycená zvířata budou převezena na záchrannou stanici, kde je prohlédne veterinář. Vyléčí-li se, vrátí se později do volné přírody.
Diskuse k tématu na
www.litomericky.de nik.cz/kachny_steti

***

"Žádáme občany, kteří by si všimli někoho podezřelého, kdo na kachny střílí šipky, aby kontaktovali městskou policii," vyzývá ředitel městské policie Jiří Hykl.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.