Přihlásit

Výskyt kukačky může sledovat i veřejnost (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mnoho lidí slýchá jeho hlas, málokdo ale kukačku viděl na vlastní oči. S mapováním jejího výskytu by proto ornitologům letos mohla pomoci také veřejnost.
"V rámci projektu s názvem Jaro ožívá se chceme obrátit na školy v regionu, ale i na ostatní zájemce z řad veřejnosti, aby se s námi podíleli na zjišťování jarního příletu kukaček do Žďárských vrchů a jejich výskytu na tomto území," vyjádřil se Jaromír Čejka ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy.

Hlasové projevy
Jelikož je jenom malá pravděpodobnost, že by se někomu z pozorovatelů povedlo tajemného ptáka známého především svým hnízdním parazitizmem zahlédnout, hlášeny by ornitologům měly být také hlasové projevy kukačky. Tyto údaje mohou lidé zaznamenat do speciálních formulářů, které lze najít na
www.birdlife.cz/kukacka.html.
A kdy by měli pozorovatelé ptactva na Žďársku přílet kukačky obecné, jež je často označována za posla jara, očekávat? "Obvykle sem přilétají na přelomu dubna a května, v loňském roce jsme první hlasové projevy ve Žďárských vrších zaznamenali 5. května. Kukačky se většinou vracejí do míst, kde se narodily," přiblížil Jaromír Čejka. On sám neměl podle svých slov ještě příležitost tohoto ptáka vidět, ročně prý žďárští ochranáři obvykle zaznamenají pouze několik poslechů hlasových projevů kukačky. Kukačka obecná je již devatenáctým vyhlášeným ptákem roku. Zvolena byla především pro svoji jedinečnost v přírodě, žádnému jinému ptákovi v České republice totiž zřejmě nepřísluší tolik "nej" jako kukačce. Ta je jediným hnízdním parazitem u nás - svá vejce klade do hnízd hostitelských ptačích druhů, což je také důvod, proč si nebuduje vlastní hnízda.
Její vejce končí obvykle v hnízdech rákosníků, červenek a rehků zahradních. Pokud "adoptivní rodiče" cizí vejce včas nepoznají, přijdou brzy o vlastní potomstvo. Kukačka totiž načasuje kladení vejce tak, aby se její mládě vylíhlo o něco dříve než potomstvo pěstounů. Kukaččí mládě pak nežádoucí konkurenci z hnízda rychle vystěhuje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.