Přihlásit

Pokuta pro Lesy ČR. Za radějovskou oboru (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nepřiměřené a opakované poškozování lesních porostů až trojnásobně přemnoženou spárkatou zvěří v Radějovské oboře se stalo trnem v oku brněnskému oblastnímu inspektorátu České inspekce životního prostředí. Ta teď kromě třísetpadesátitisícové pokuty uložila státnímu podniku Lesy České republiky také opatření k nápravě. Podle nich musí vlastník lesa průběžně zajistit účinnou ochranu dřevin.
I když se Lesy ČR proti rozhodnutí inspekce odvolaly k ministerstvu životního prostředí, rozhodnutí o pokutě je v současné době pravomocné.
"Ministerstvo potvrdilo jeho správnost v plném rozsahu," ujistila mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.
Jak uvádí ředitel brněnského inspektorátu České inspekce životního prostředí Jindřich Mikeš, nese zodpovědnost za škody na lesních porostech, způsobené nadměrným okusem a ohryzem zvěří také vlastník lesa, tedy Lesy České republiky.
"A to vzhledem k tomu, že tlak na výrazné snížení počtu spárkaté zvěře v oboře byl ze strany tohoto státního podniku na pronajímatele honitby dle našeho názoru velmi malý," domnívá se Mikeš.
Opatření, která vlastník lesa k zabránění škod na porostech obory Radějov uskutečnil, byla podle něho nedostatečná.
"Je však na zvážení, zda bylo možné při takto vysokém počtu spárkaté zvěře nějaká opatření vedoucí k jejich ochraně udělat," zauvažoval Mikeš.
Podle pracovníků České inspekce životního prostředí se zjištěné až trojnásobné překročení normovaných stavů zvěře negativně podílelo na stavu kultur. "Zejména pak mladých stromků poškozovaných ohryzem kůry stromů," zdůraznil Mikeš.
Současně poukázal na to, že opakovaný, respektive narůstající okus a ohryz dřevin ohrožuje stav celého lesního ekosystému v dané oblasti. Ta se rozkládá na ploše necelých třiceti hektarů.
Právě poškozování lesních porostů zvěří je přitom podle mluvčí inspekce Awwadové velkým problémem ochrany lesa. "Okus dřevin důležitým způsobem ovlivňuje nejen jejich růst, ale také dobu potřebnou pro obnovu a hustotu zmlazení," vysvětlila mluvčí. V extrémním případě může okus podle jejích informací vést až k úplnému zastavení nebo absenci přirozené obnovy lesa.
Ajak na rozhodnutí o udělení pokuty brněnským oblastním inspektorátem České inspekce životního prostředí zareagovaly Lesy České republiky? "S rozhodnutím příslušného úřadu nesouhlasíme a zvažujeme proti němu právní postup. Proto nebudeme záležitost dál komentovat," sdělil za státní podnik jeho mluvčí Zbyněk Boublík.
Na otázku, zda Lesy České republiky mohou případně uplatňovat zaplacení pokuty po nájemci obory v Radějově, mluvčí neodpověděl.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.