Přihlásit

Kontroly: Ani jeden myslivec na západě Čech nebyl opilý (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Masivní kontroly, které policisté uskutečnili od září do ledna, měly souvislost s dvěma tragickými úmrtími, která otřásla jižním Plzeňskem. Čtyřiapadesátiletý myslivec zasáhl loni v září při lovu holubů na slunečnicovém poli mezi Hoříkovicemi a Týncem svého čtrnáctiletého syna do hlavy a ten na místě zemřel. Otec je obviněný z ublížení na zdraví a hrozí mu pět let vězení. Druhé neštěstí se stalo v listopadu u obce Týniště, kde byl při lovu černé zvěře zastřelen 44letý účastník naháňky. Policisté dosud nevědí, ze které zbraně smrtelný náboj vyšel. "Prověřováním případu se zabývají jihoplzeňští kriminalisté," sdělila k tomu mluvčí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Pavla Soukupová.
V Plzeňském kraji se od září do ledna uskutečnilo celkem sto čtyřicet sedm kontrol na mysliveckých honech. "Policisté při nich zkontrolovali celkem 2777 osob a 2776 zbraní," sdělila Deníku Soukupová. Doplnila, že ani jedna provedená dechová zkouška neprokázala, že by byl někdo z účastníků honu opilý. To samé platí i pro Karlovarský kraj. Jak potvrdila mluvčí Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje Zdeňka Papežová, ani v tomto regionu žádný myslivec nenadýchal. "Provedli jsme dohromady 21 kontrolních akcí, na kterých jsme zkontrolovali 464 osob a 465 zbraní," upřesnila Papežová. Kromě kontroly platných dokladů u myslivců věnují policisté velkou pozornost hlavně technickému stavu zbraně a již zmiňovanému alkoholu. Dechové zkoušce se musí ze zákona podrobit každý myslivec, kterého policista vyzve.
A pokud má muž zákona podezření například na požití drog, musí se myslivec podrobit i lékařskému vyšetření.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.