Přihlásit

Na rychlostní komunikaci dochází k masakrům zvěře (Svobodný hlas)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Následkem střetu vozidel se zvěří uhynulo za poslední tři měsíce pět kusů srnčí zvěře a osm kusů zvěře černé," informuje starosta Bítozevsi Václav Šístek. Tato čísla evidují ve svých statistikách na dopravním inspektorátu v Lounech.
Rychlostní komunikace R7 je z jedné strany oplocena a byla tak přehrazena přirozená cesta migrace zvěře z Českého středohoří do Poohří. V lokalitě měl být vytvořen migrační přechod, k tomu však nedošlo. "Namísto toho vznikl pouze betonový propustek o velikosti metr krát metr," říká starosta. "Na základě původní dokumentace měla být komunikace oplocena oboustranně. Takhle zvěř přeběhne vozovku, narazí na plot a vrací se. A to víme pouze o střetech zvěře s osobními automobily, které řidiči nahlásili. Daleko víc kusů srazí náklaďáky, jejichž řidiči nic nehlásí, jen zastaví a seberou maso," upřesňuje hospodář Mysliveckého sdružení Bítozeves Ivan Kolár.
Problematiku řešilo na svém jednání zastupitelstvo Bítozevsi.
Zastupitelé rozhodli, že nedají souhlas k výstavbě další části rychlostní komunikace, dokud nebude komunikace bezpečnější a migrační přechod pro zvěř realizován. "Komunikace je nebezpečná pro lidi i pro zvěř. Ty masakry jsou hrozné," uzavírá starosta.
O vyjádření jsme požádali Ředitelství silnic a dálnic v Chomutově, pan ředitel však byl na poradě v Praze, takže snad příště.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.