Přihlásit

Střetů motoristů se zvěří na silnicích v kraji přibývá (Sokolovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na silnicích Karlovarského kraje přibývá stejně jako v celé republice střetů se zvěří. A to poměrně rapidně. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila Česká pojišťovna. "Tradičně nejhoršími měsíci jsou říjen a listopad, nadprůměrný bývá i květen," uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek s tím, že v kraji bylo nahlášeno přes 150 případů.
Důvodem zvýšeného počtu nehod je zejména migrace zvěře za potravou a říje srnčí a jelení zvěře. To se děje i v zimě. "Jen stěží si hledá potravu, a tak jde zvěř za lidmi. Často pak končí pod koly aut," potvrdil Vladimír Tomáš Smolík ze Záchranné stanice handicapovaných živočichů v Bublavě.
Podle statistik Centra dopravního výzkumu zahyne pod koly aut zhruba až devět tisíc kusů zvěře, nejvíce zajíci, srnčí zvěř, bažanti, ale i divočáci, kuny, ovce nebo koně.
Podle odborníků je v mnoha případech lepší do zvířete najet než riskovat úhybným manévrem například náraz do stromu. "Řidiči by měli být ostražitější a počítat s tím, že zvěř se často pohybuje ve skupinách, například u divokých prasat to platí téměř stoprocentně. Řidič tak může zabránit srážce s prvním divočákem, ale druhý může skončit pod koly," varoval Bálek. To se přihodilo jednomu šoférovi, kterému pod kola auta vběhlo celé stádo divočáků. Všech sedm prasat srážku nepřežilo. Za ´zvěřinové hody´ zaplatila Česká pojišťovna majiteli auta více než 40 tisíc korun.
Pojišťovna řeší i celkem kuriózní pojistné události. Svědčí o tom případ jednoho tuzemského autobazaru. Ten v noci hlídal vycvičený vlčák. Až do osudné noci, kdy do objektu vběhla kočka, zaběhla pod jedno z aut a vyšplhala se spodkem až k motoru, kde se schovala. Čtyřnohý hlídač okamžitě zapomněl na výcvikový dril a ve snaze se k vetřelkyni dostat poškrábal auto ze všech stran a ohlodal některé plastové díly. "A protože si vybral zánovní, leč relativně drahý terénní vůz, úhrada přesáhla sto tisíc korun," doplnil mluvčí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.