Přihlásit

Mezi tisíci nimrody na Jihlavsku je i sedmadvacet žen (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostatně jednatelkou okresního mysliveckého spolku je absolventka mysliveckých zkoušek Marie Deržmíšková. Mezi myslivce přišla před devíti lety. "Pocházím z venkova, takže jsem měla blízko k přírodě. Ale k myslivosti jsem přišla až v Jihlavě," říká Deržmíšková, která vyvrací i některé zjednodušující pohledy. Například ten, že myslivost je módní zábavou pro podnikatele.
"I takoví jsou, ale jádro zůstává stejné: lidoví myslivci z venkovských spolků, kde má myslivost tradici," říká Deržmíšková. Na Jihlavsku je jednadvacet aktivních myslivců starších osmdesáti let, jednomu je sedmaosmdesát. O rok mladší jsou dva z veteránů.
Není pravda, že střelit si za peníze "kapitálního" jelena bylo zcela jen výsadou vysokých funkcionářů z dob socialismu. Takzvaný poplatkový odstřel je legální a stále funguje. Kdo si chce "zalovit" a má peníze, může si vybrat z nabídky sdružení, která si tímto způsobem přivydělávají. Odstřel srnce stojí deset tisíc korun, kanec vyjde na deset až dvacet tisíc, jelen evropský podle velikosti trofeje osm až šedesát tisíc. Jelen karpatský pro skutečné labužníky lovu vyjde na sto tisíc korun.
Hlavní náplní práce myslivců v tomto období je ale starost o zvěř. Ve vysokém sněhu za dlouhé zimy trpí hlavně srnčí. Díky přikrmování přežije, ale nesmí být rušena. Myslivci zvěř také pravidelně sčítají. "Druhá vlna letošního sčítání v pětistech honitbách v kraji byla 6. března," řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.