Přihlásit

Lovci koček spočítali oběti (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Statistiku lovné sezony srnčí, černé i "kočičí" zvěře vedou myslivci od minulého čtvrtka. "Začínáme počítat. Odstřelených toulavých koček nebude více než dvacet," odhadl na sklonku týdne jednatel Okresního mysliveckého spolku v Opavě Jan Jílek. Při počtu 84 okresních spolků v zemi je to opatrnický odhad. Českému statistickému úřadu totiž myslivci za období od 1. dubna 2008 do 31. března 2009 ohlásili přesně 23 034 zastřelených koček.

Toulavé tlapky protestují
"Ve skutečnosti zastřelí dvojnásobek až trojnásobek koček. Jsou to normální vrazi a vím, že zdaleka neohlásí každou oběť," tvrdí Denisa Zárybnická, předsedkyně občanského sdružení Toulavé tlapky. Sdružení přitom samo reguluje počty toulavých koček v Praze a varuje před jejich přikrmováním, které vede k přemnožení populace, jež na dětských hřištích šíří toxoplazmózu i další nemoci. "Venkov je úplně něco jiného. Každá kočka tam má majitele a do lesa chodí přirozeně jako do loveckého teritoria," říká Zárybnická. Nimrodi tak podle ní střílejí výhradně kočky, které nelze označit jako toulavé. "Domácí kočka, která se opravdu zatoulá, nemá šanci přežít zimu. A tu letošní už vůbec," dokazuje Zárybnická, že kočky se v honitbách nemohou nebezpečně rozmnožit jako ve městech.
Zákon dovoluje myslivcům střílet každou kočku, která se vzdálí 200 metrů od obydlí. "Mohou střílet, ale rozumný člověk by to neměl dělat," myslí si Zárybnická. Střílejí prý z nudy, neboť jiné zvěře je nedostatek. Ze statistik vyplývá, že třeba loni myslivci v celé republice zastřelili 4910 jelenů, ovšem už uvedených 23 034 koček. "Kočka nemá v honitbách co pohledávat, loví malé bažanty a zajíce," stěžuje si myslivecký jednatel Jan Jílek. Myslivci přitom sami přiznávají, že kdysi početnou zaječí populaci zlikvidovali neuváženým odstřelem a ignorováním umělých odchovů.

Odstřel i na zahradě
"Nimrodi nedodržují ani těch zákonných dvě stě metrů pro odstřel kočky," říká Zárybnická a uvádí příklad z Černošic, kde myslivec při honu střílel i do koček v zahradě domu.
Podobné případy evidují rovněž občanská sdružení První společnost za práva koček nebo Devět životů. Monika Kodejšová z Černěvsi na Litoměřicku podala na myslivce, který jí loni zastřelil kočku před domem, trestní oznámení. Policie však případ odložila a žena neuspěla ani se stížností na státním zastupitelství.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.