Přihlásit

Náchodský zámek je plný trofejí (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O právě uplynulém víkendu byla ve Velkém sále na prvním nádvoří Státního zámku Náchod zahájena výstava loveckých trofejí.
Jak nám řekl Josef Hašek, předseda myslivecké komise Okresního mysliveckého spolku Náchod, jenž je pořadatelem, jedná se o výstavu spárkaté zvěře ulovené v honitbách bývalého náchodského okresu v lovecké sezoně roku 2009.
Výstava potrvá až do 2. května, a návštěvníci mají jedinečnou možnost spatřit 780 trofejí srnců, 53 trofejí jelenů, 43 trofejí muflonů, 9 trofejí daňků či jednu trofej jelena Dybowského. Dále jsou na výstavě k vidění trofeje divočáků, lišek a jezevců.
"Mimo jiné tam je i velice významná trofej muflona, který byl uloven v honitbě Machov. Jedná se o největšího muflona na světě uloveného ve volné přírodě," řekl nám Josef Hašek. Jak dodal, tento ojedinělý rekord dostal náchodský region doslova na světovou špici v chovu muflonů.
"Na Náchodsku se mufloni kromě Machovska chovají i v honitbách Náchod - Montace, Peklo, Dobrošov, Turov a Vysoká Srbská. Chov muflonů na Náchodsku je na dosti vysoké úrovni, jedná se o samé kapitální muflony," vysvětlil Josef Hašek.
Výstava loveckých trofejí v rámci okresu se koná pravidelně rok co rok, avšak právě letos byla poprvé umístěna do prostor náchodského zámku. "Ze strany veřejnosti je o výstavu obrovský zájem. Myslím, že i velice působivá atmosféra zámku k tomu moc přispěla," uvedl Hašek s tím, že dříve se vystavovalo většinou v různých restauracích.
Přehlídku loveckých trofejí si nyní může veřejnost na zámku prohlédnout v rámci prohlídek stálé expozice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.