Přihlásit

Myslivce čeká za zastřelení psa soud (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policejní vyšetřování případu, kdy třiašedesátiletý František Med v lese u obce Střítež legálně drženou loveckou zbraní zastřelil německého ovčáka, po čtyřech měsících skončilo.
Policisté případ uzavřeli a muže stíhají. "Myslivec byl obviněn ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci, když úmyslně a neoprávněně zastřelil psa plemene německý ovčák. Přitom nejednal jako člen myslivecké stráže," řekla k závěrům vyšetřování policejní mluvčí Jana Kroutilová s tím, že k události došlo v lesním porostu v katastru obce Střítež. Jednalo se o honitbu mysliveckého sdružení.
Policejní závěry uvítala maminka majitele zastřeleného psa Iva Hanáčková, která ho v osudné prosincové pondělí venčila. Domů už ale přišla bez něho.
"Od samého počátku jsem tvrdila, že našeho Baxe ten muž zastřelil naprosto bezdůvodně. A navíc střílel v místech, kudy chodí často lidé na procházky," dodává s tím, že tento případ by se měl stát varováním pro všechny ostatní myslivce.
Německého ovčáka myslivec neoprávněně zastřelil svojí legálně drženou kulovou zbraní. Majiteli psa způsobil škodu 44 tisíc korun. Německý ovčák měl totiž speciální služební výcvik pro účely české armády.
Psa myslivec zastřelil v době, kdy s ním byla Iva Hanáčková na procházce v lese. Pes se údajně zaběhl na okraj lesa a byl z dosahu majitelky. Vyjádření Františka Meda se nám získat nepodařilo.
Opačný názor na celou událost měla Ivana Hanáčková, maminka majitele psa. Na ten den nevzpomíná ráda. Jak sama říká, tehdy bylo venku škaredě, přesto se vydala na běžnou procházku se dvěma psy. Domů se ale vrátila v šoku a pouze s jedním pejskem. Dvouletého speciálně vycvičeného německého ovčáka Baxe Bona Bohemia zastřelil myslivec, který se právě pohyboval ve svém revíru.
"Chodíme pravidelně stejnou trasou. I ten den jsme šli přes pole a potom zamířili k lesu. Oba pejskové běželi kousek přede mnou a já jsem je stále přivolávala, aby mi neutekli příliš daleko a já je pořád měla na dohled," řekla tehdy paní Hanáčková. Psi vběhli na okraj lesa a ozvala se rána. "Jenže mě vůbec v tu chvíli nenapadlo, že by se mohlo stát něco takového," dodala tehdy pro JL.
Případ zastřeleného psa vyvolal velké diskuse také mezi chovateli a cvičiteli psů. Stejnou diskusi vyvolala střelba mezi samotnými myslivci, na které jako na celek každé případné selhání jedince vrhá špatné světlo. "Hodlám za našeho psa bojovat ze všech sil, protože jsem ho znala, takže vím, jakou měl povahu a jaký byl. To se přece už nesmí nikdy opakovat, aby myslivec jen tak bez váhání střílel v lese a ohrožoval tím nevinné lidi," řekla pro JL Ivana Hanáčková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.