Přihlásit

Střelnici u Světnova zaplnila téměř stovka loveckých psů (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bezmála stovku loveckých psů přivedli jejich majitelé na každoroční jarní svod, který se v neděli konal v areálu střelnice u obce Světnov na Žďársku.
Pravidelná akce pořádaná Okresním mysliveckým spolkem Žďár nad Sázavou se zaměřuje jenom na hodnocení vzhledu přítomných psů, dovednosti na jarním svodu nehrají roli. To, co lovecký pes umí, může pak předvést na mnoha dalších zkouškách, které myslivecký spolek během roku organizuje.
"Psi ve věku od šesti měsíců jsou rozdělení podle lovecké upotřebitelnosti do dvou kategorií - na ohaře a ostatní plemena, kam patří například jezevčíci, teriéři či labradorští retrívři," uvedl Jan Kessner, předseda kynologické komise Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Barva, chrup i skus
Na jarní svod do světnovské střelnice přivedli majitelé celkem 32 ohařů, zástupců ostatních plemen pak bylo 63. Po registraci chovatelů, kteří na akci v neděli dopoledne dorazili, si už psy vzali na starosti odborníci z hodnoticí komise. Ti se při prohlídce psů zaměřují mimo jiné na jejich typ, chrup, skus, barvu srsti a očí, sílu kostry či povahu. Jejich pozornosti ale neujde ani psí čenich nebo uši.
Rozhodčí pak majitelům psa doporučí, zda s ním pokračovat dál na výstavách a ucházet se o chovnost. "Kromě zkušených chovatelů sem samozřejmě jezdí také ti začínající. Komise, v níž jsou odborníci mající znalosti o širokém spektru plemen, jim pochopitelně může poradit, co a jak s pejskem dál," vysvětlil Jan Kessner. Zároveň dodal, že právě přítomnost mladých lidí, již mají často svého úplně prvního psa, myslivce těší. Jsou to totiž oni, kteří zkušené "mazáky" jednou nahradí.
Na jarní svod nezamířili ale jenom lidé se psy. Vyrazili sem i příznivci myslivosti, zvířat a také rodiny a přátelé přítomných chovatelů. Každoroční akce, která je po zimní sezoně jedou z prvních, je pro všechny také určitou společenskou záležitostí.
"Lidé stejných zájmů se tu setkají a popovídají si o nejen o psech, ale i o tom, co je nového či o nastávající myslivecké sezoně. A to je také důležité," dodal Jan Kessner.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.